Solární energii využívá čím dál více domácností a firem

Hodily by se vám solární panely? Jak ale správně vybrat?
  |  Komerční sdělení

Zvyšující se ceny energií a ekologická stránka věci. To jsou dva nejčastější důvody, proč se lidé rozhodnou osadit si střechu fotovoltaickými panely. Někteří získanou energii používají jen na ohřev vody, další se stanou kompletně nezávislými na energetické síti. Láká vás tahle cesta také?

Solární energie patří mezi obnovitelné zdroje energie. Ceny zařízení fotovoltaiky do domácnosti klesají a účinnost panelů roste. Není tedy divu, že si můžete panelů všimnout na stále více střechách. Hodily by se i vám? Záleží na mnoha faktorech.

Základním kritériem je vaše bydliště

Česká republika má pro fotovoltaické panely svou polohou výhodné podmínky. Každoročně zde dopadne na zem přibližně 950 až 1 340 kWh sluneční energie na každý metr čtvereční. Slunce tu průměrně svítí 1 330 až 1 800 hodin. Hodně se to ale liší od konkrétní zeměpisné polohy. Nejvhodnější podmínky jsou na jižní Moravě, nejméně vhodné naopak v severní části Čech.

Tip: Jak vám může solární energie pomoci s úsporami ve vaší domácnosti? Nechejte si poradit od odborníka! Kontaktujte energetického poradce E.ON, který vám navrhne solární systém na míru, a navíc vám pomůže se získáním dotace ve výši až 170 000 Kč. Zeptejte se zdarma prostřednictvím tohoto formuláře.

Záleží i na sklonu panelů

Každý energetický poradce vám prozradí, aby byly panely maximálně účinné, musí být nainstalované pod správným sklonem. Ideální je sklon kolem 35°, a to na jih, jihozápad či jihovýchod. Samozřejmě není nutné, aby takový sklon měla střecha, panely lze nainstalovat na podstavce, které naklonění zajistí. V případě vhodného náklonu pak dokážou přeměnit na elektřinu necelých 20 % solární energie.

Nejjednodušší je využití solární energie na ohřev vody

V praxi se setkáte se dvěma typy využití solární energie – fotovoltaickým a termickým. Fotovoltaické panely produkují elektřinu, díky které si pak ohřejete vodu v bojleru nebo ji spotřebujete jinak. Termický systém ohřívá vodu či jinou kapalinu ve svých kolektorech, a tak vzniká teplo, které se využívá k ohřevu i vytápění.

Slunce v domácnosti ale nemusí jen ohřívat vodu. Pokud připojíte střádač, který mění stejnosměrné napětí na střídavé, můžete elektřinu jakkoliv využívat. Dokonce se dá dodávat do distribuční sítě, nicméně to se v dnešní době nevyplatí.

Zajímá vás, jestli byste také mohli využít fotovoltaické panely? Nebo se chcete dozvědět o dalších způsobech, jak ušetřit za energii? Na webu E.ON Rádce najdete spoustu tipů a triků pro úspory plynu a elektřiny v domácnosti. Domluvíte si zde i osobní konzultaci.

Klíčová slova: