Tajemné jmelí bílé: Umí si poradit s rakovinou a dá se vypěstovat na zahradě

Jmelí je symbolem Vánoc, ale i léčivka, která se používá proti rakovině
Zobrazit fotogalerii (5)
 

I když to tak zatím nevypadá, Vánoce se nezadržitelně blíží. Asi u nikoho z nás nebude chybět nějaká ta snítka jmelí jako výzdoba. Váže se k němu spousta pověr a legend. Proč si vlastně zdobíme dům jmelím? Víte, že si tuhle tajemnou rostlinu, která umí bojovat i s rakovinou, můžete vypěstovat na zahradě?

Jmelí bílé je součástí vánoční výzdoby. Je léčivé, zároveň jeho bobule jsou mírně jedovaté a používá se nejen v léčitelství, ale své místo má i v moderní medicíně.

Rostlina se používá v boji s rakovinou

Léčí se s ním dokonce i zákeřná rakovina. Podle mnoha studií bylo doloženo, že výtažky ze jmelí výrazně stimulují imunitní systém a jsou přímo cytotoxické vůči širokému okruhu rakovinových buněk.

Různé přípravky ze jmelí se dají sehnat v lékárnách, léčbu extrakty ze jmelí používají pro pacienty léčitelé. Protože jsou ale plody této rostliny jedovaté, je nebezpečné, aby člověk neznalý věci se pustil do užívání nějakých přípravků z vlastní produkce.

Proč zdobíme dům jmelím?

Podle pověr přináší jmelí do domu štěstí, odvahu a lásku. Jeho tajemná síla ale prý funguje jen v případě, když jsme jím obdarováni. Tato rostlina hrála důležitou roli v náboženské tradici u mnoha evropských národů. V předkřesťanském období lidé věřili, že ztělesňuje živoucího ducha a bylo symbolem života i ochranným talismanem. Už za časů Keltů se konaly obřady, kdy druidové v určité fázi měsíce zlatými srpy odřezávali jmelí z dubů. Keltové věřili, že rostlina léčí všechny nemoci a odstraňuje neplodnost u lidí i u zvířat.

Jmelí stimuluje imunitní systém, posiluje látkovou výměnu a pozitivně ovlivňuje činnost žláz s vnitřní sekrecí. Využívá se proto při léčbě některých druhů tumorů, ateroskleróze či mrtvici. Jmelí je také pomocnou látkou při vysokém krevním tlaku a pití čaje údajně pomáhá ženám při léčbě neplodnosti. Dnes se dá běžně koupit přípravek z jmelí v podobě kapek.

Svoji symboliku má jmelí i pro křesťany. Tradovalo se, že jmelí bylo volně rostoucím mohutným stromem. Z jeho větve prý Josef vyřezal kolébku pro Ježíška. Později strom porazili Římané a z jeho kmene byl vyroben kříž, na němž byl Ježíš ukřižován. Potomci stromu se pak styděli za tuto událost, že seschli do drobných keříků. Proto se dříve jmelí nazývalo dřevo kříže.

Jmelí nebo ochmet?

Jmelí je zajímavé už tím, že jde o stálezelený poloparazitický keřík. Také z tohoto důvodu mu byly přisuzovány mnohé nadpřirozené schopnosti. Jmelí roste na jehličnatých a listnatých dřevinách. Na světě existuje až 100 druhů, u nás pouze jeden druh, a to jmelí bílé.

Někteří autoři uvádějí několik druhů, podle toho, na jakém hostitelském stromě roste, ale všeobecně se má za to, že jsou to maximálně poddruhy. Asi znáte chomáče těchto rostlin na stromech, ale pozor, někdy se může jednat o zcela jinou rostlinu - ochmet evropský. Ten má žluté plody a jeho lístky jsou opadavé na rozdíl od jmelí, které je stálezelené. Jmelí má rozdílný obsah látek podle toho, na jakém stromě roste.

Je to poloparazit

Jmelí kvete na jaře nevýraznými květy. Plodem je bílá bobule, uvnitř které jsou v silně lepkavé dužnině semínka. Latinský název jmelí Viscum znamená lepidlo. Tato vlastnost pomáhá rostlině v rozmnožování. Díky lepu se semena přilepí na nové větve a stromy. To se stane díky ptákům. Ti semena přenesenou v trusu na jiný strom.

Trávicím traktem projdou semínka nepoškozená. Častými roznašeči semínek jsou u nás drozdi. Po vyklíčení kořínky prorůstají do hostitelského stromu a napojí se na jeho cévní systém. Odčerpávají z něj vodu spolu s živinami. Jmelí je ale jen poloparazit, protože je díky listům a zelenému barvivu schopné fotosyntézy, díky níž si vyrábí ostatní potřebné látky. Jmelí je odpravdávna používáno k léčení.

Vypěstujte si jmelí na stromech

Sháníte každoročně na Vánoce jmelí? Někdy to nabízené na trzích není zrovna v nejlepším stavu a možná vás neoslovuje ani různě ozdobené barvami? Chcete čistě přírodní? Tak si ho zkuste vypěstovat.

Stačí vám k tomu pár vyzrálých bobulí a na dvorku či zahradě vzrostlejší strom, třeba jabloň. Jen to chce dodržet několik zásad. Použijte bobule pouze z keříku, který nebyl v teplé místnosti. Je také potřeba vědět, zda jmelí, jehož bobule chcete použít, rostlo na jehličnanu nebo listnatém stromu.

Strom jmelí rozhodně nezabije

Ačkolik je jmelí poloparazit, pár keříků váš strom rozhodně nezahubí. Připravte si vyzrálé bobule, tedy ty od listopadu do začátku dubna. Poznáte to tak, že je rozmáčknete a jsou lepivé. Rozmáčknuté bobule přichyťte na větev stromu. Nejlepším místem jsou okraje větví nebo bujné výhonky, takzvané vlky.

To je z toho důvodu, že keřík pak snadno odstraníte. Z kmene to jde hůře, protože proroste dovnitř. Rostlinka roste opravdu velmi pomalu a pokud se semínko chytne, za dva roky z ní uvidíte pouze jeden drobný lísteček. Na vypěstování keříku pro výzdobu si musíte počkat několik let, ale pak se můžete pochlubit vlastním jmelím ze své zahrady.