Hitlerův blitzkrieg nebo My děti ze stanice ZOO: Nejznámější příběhy, v nichž hrají prim drogy

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Článek o nejlepších filmech o drogách a drogové závislosti jste si u nás už přečíst mohli. Nyní se podíváme na nejznámější příběhy o drogách, které vycházejí z knižních předloh. Je jich mnoho, ale právě tyto vás zaručeně chytnou a nepustí.

Christiane Vera Felscherinowá: My děti ze stanice ZOO

Naprostá klasika a jedna z nejznámějších knih o drogové závislosti. Kniha vznikla na základě přepisu magnetofonových pásků vyslýchané Christiane F. (dnes je autorka známá, v době vydání knihy byla vzhledem k nízkému věku ještě chráněna tím, že její jméno nebylo zveřejněno). Christiane F. začala ve dvanácti letech užívat hašiš, ve třinácti heroin. Na drogy si vydělávala prostitucí. K odvykání se uchýlila hned několikrát.

Vše je v knize My děti ze stanice ZOO popsáno s naivní a naprostou upřímností náctileté vypravěčky, což dělá z této knihy jeden z nejvíce odstrašujících případů díla zaměřeného na drogy. Christiane je dnes dámou ve středních letech. Drogové závislosti se bohužel nikdy nadobro nezbavila, médii občas proletí zprávy, že je vypravěčka kultovní knihy opět závislá – a to i přesto, že před lety porodila.

William S. Burroughs: Feťák

William S. Burroughs byl jedním z čelních představitelů takzvané beat generation, k níž se řadili například Jack Kerouac nebo Allen Ginsberg. Burroughs byl o generaci starší, a tak byl mladým umělcům něčím jako literárním guru. Patrně nejslavnější knihou Williama Burroughse je Nahý oběd, v němž se to narkomanskými vizemi jen hemží – na druhou stranu je vzhledem k experimentálnímu rázu kniha jen stěží čitelná pro každého. Kdo by si však chtěl přečíst od Burroughse něco srozumitelnějšího, má možnost.

Novela Feťák je strhujícím příběhem, v němž jsou popisovány autobiografické zkušenosti s drogami. Obzvlášť působivé jsou kapitoly, v nichž se vypravěč rozhodne, že přestane s drogami – namísto toho začne pít. Skončí to naprostým kolapsem organismu. Burroughs tušil, že jeho kniha způsobí pozdvižení, tak ji nejprve vydal pod pseudonymem William Lee. Dnes ji v knihkupectvích najdete pod autorovým pravým jménem a rozhodně stojí za přečtení.

Irvine Welsh: Trainspotting

Jedna z nejznámějších knih o drogové závislých vděčí své výjimečné popularitě mimo jiné proto, že se stala předlohou známého filmu režiséra Dannyho Boylea. Revolta proti konzumní společnosti, epizodické vyprávění a především drogy, drogy, drogy, to jsou hlavní atributy, díky nimž si Trainspotting získal fanoušky po celém světě. Kniha vyšla v roce 1993, film šel do kin o tři roky později. V loňském roce vzal kina útokem druhý díl snímku o narkomanech z Edinburghu. A přestože se jednalo o neplánované pokračování, T2 Trainspotting se docela podařil.

Norman Ohler: Totální rauš: Drogy ve třetí říši

Tato kniha je trochu z jiného soudku, řadí se mezi literaturu faktu a autor v ní popisuje – nutno podotknout, že způsobem, jenž čtenáře strhne podobně jako román –, jak to s drogami vypadalo ve třetí říši. Pozornost věnuje především takzvanému blitzkriegu, bleskové válce, jež by, jak je z knihy patrné, nikdy nevypadala tak, jak vypadala, kdyby nebyli němečtí vojáci nadopováni vším možným. Významně se Norman Ohler věnuje též Adolfu Hitlerovi a jeho dvornímu lékaři – a je to příběh podobný, jako jsou ty z knih stojících výše. Postupné propadání závislosti, z níž nakonec vede cesta nadmíru trnitá.