Koupaliště: Sinice způsobují akutní otravu i jaterní problémy

Koupání ve vodě, která obsahuje sinice, se jednoznačně nedoporučuje
 

Jaká je kvalita vody, kde úřadují sinice a kde je zatím klid? Proč jsou vlastně pro organismus tolik nebezpečné? 

I přes to, že teploty nejsou nikterak nízko a sluníčko svítí, na výrazný posun v kvalitě koupacích vod to vliv nemělo. Všechny lokality na přehradní nádrži Slapy jsou hodnoceny stupněm 1, mírně zhoršenou kvalitu vody hygienici zjistili pouze v Županovicích v okrese Příbram, kde byl ve vodě ověřen zvýšený obsah chlorofylu a sinic, lokalita byla tak z hlediska koupání klasifikovaná stupněm 2.

„Na lokalitách přehradní nádrže Orlík byl zvýšený obsah chlorofylu a sinic zaznamenán již před 14 dny a všechna místa byla hodnocena 2. Podle posledního vzorkování z tohoto týdne se situace mírně zhoršila na Trhovkách a Podskalí,“ říkají hygienici. Na obou místech přibylo sinic, a voda tak dostala trojku!

A kam se vlastně můžeme jít koupat? Kde jsou ta nejlepší přírodní koupaliště? Kam na letní koupačku? Velký přehled je tady. Nabízíme vám i přehled venkovních bazénů. Kam v horku na koupák? Přehled bazénů je tady.

„Výskyt sinic v tomto období je na Orlíku zcela přirozený a v žádném případě nedosahuje výjimečného stavu z loňské sezony. Koupání tedy není nijak omezeno, pouze lidem se sníženou imunitou, případně alergikům a dětem je doporučeno po vykoupání se osprchovat,“ pokračují hygienici. Všechna tábořiště na sledovaných lokalitách jsou v tomto směru vybavena sprchami.

Trojku dostal i Bakov na Mladoboleslavsku. Jedná se o stav, který se zde opakuje každý rok, není tedy ničím výjimečný.

Se sinicemi není žádná legrace, uvádí to i MUDr. Josef Hošek na svých internetových stránkách: Podle toho, kolik a jakých toxinů se do těla dostane, se liší i projevy: od lehké akutní otravy projevující se střevními a žaludečními potížemi, přes bolesti hlavy, až po vážnější jaterní problémy. Není sice známo, že by na otravu sinicemi při vodní rekreaci někdo zemřel, ale vyskytly se případy úhynu zvířat, která pila vodu obsahující sinice, a dokonce případy úmrtí lidí po pravidelném pití vody vyrobené ze zdroje s masovým rozvojem sinic. Lidé při koupání často nechtěně vypijí trochu vody (až 1 - 2 dl) a s ní i přítomné sinice (a také toxiny, které jsou v nich obsaženy). Riziko se zvyšuje u dětí, které vody vypijí zpravidla více a jejich tělesná hmotnost je menší.

Posun k lepšímu hygienici zaznamenali na přírodním koupališti Ostrá v okrese Nymburk, kde došlo oproti minulému týdnu ke snížení obsahu chlorofylu a kvalita vody se zlepšila ze stupně 3 na 2.

„Na ostatních sledovaných přírodních koupalištích Středočeského kraje je stav vody v nádržích na výborné úrovni, zcela ojediněle je vlivem zvýšeného obsahu chlorofylu a související snížené průhlednosti mírně zhoršená voda např. v Tyršově koupališti na Rakovnicku nebo na lokalitách Vyžlovka, Jureček a Probošťák v blízkosti Prahy,“ dodávají hygienici.

Koupání na žádné z výše sledovaných lokalit tudíž omezeno není a podle vývoje počasí by se současný stav neměl zásadně měnit. Ta koupaliště, která dostala hodnocení stupněm 3, budou znovu kontrolovaná v tomto týdnu, ostatní až za 14 dní.