Milí důchodci, máte se na co těšit: Rezervu na důchody, až nastane krize, vám projedla Babišova vláda

Tomáš Goláň má jasno a svá tvrzení dokládá na příkladu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Seniory prý čeká velmi těžká doba. Podle senátora Tomáše Goláně rezervu na důchody "projedla" vláda Andreje Babiše. Proč si to myslí, jak k tomu došel? Podívejte se na příspěvek, který zveřejnil na svém facebookovém profilu a my ho přinášíme v nezkráceném znění. Mají se důchodci opravdu bát?

Tak si myslím, že je třeba vysvětlit, o co jde. Vládní koalice totiž schválila zákon, který rozpustil z Fondu privatizace (dříve Fond národního majetku) do státního rozpočtu rezervu ve výši cca 30 mld. korun.

Na tuto rezervu, která sloužila především na krytí schodku salda důchodového pojištění, nesáhly vlády ani v roce 2009, tedy v době největší krize!!! Tento fond se navíc ročně doplňoval z dividend státních podniků (ČEZ, Čepro a dalších) a z pronájmu státního majetku, takže rezerva se určitě nezmenšovala.

Rezerva byla, ale už není

Rezerva byla určena dále kromě krytí schodku salda důchodového pojištění i na krytí škod z dob socialismu (ekologické zátěže, prohrané spory apod.) a ještě na další asi 4 minoritní účely (průmyslové zóny, fond kulturního dědictví atd.).

Tento krok vláda zdůvodnila tím, že již druhým rokem je saldo důchodového pojištění v přebytku, takže rezerva není zapotřebí. Pokud bude v budoucnu potřeba krýt některé z výdajů, vláda prý na ně přesune peníze z rozpočtu. Logika, kterou poslanci asi nepochopili. Až brzy nastane krize a nebude v rozpočtu na důchody, tak vláda přesune peníze z rozpočtu do rezervy z jiných kapitol a pak z této rezervy vyplatí důchody? Takže ubereme školství, dopravě, zdravotnictví, protože rezerva už nebude.

Sněmovna veto přehlasovala

Senát tento zákon smetl ze stolu, protože nechce hazardovat s důchody našich seniorů jenom proto, aby si vláda vylepšila svou bilanci rozpočtu, a jednohlasně tento zákon zamítl. Pro schválení vystupoval pouze Jiří Čunek a paní Hamousová jako šéfka klubu ANO.

Sněmovna pak naše veto přehlasovala 103 hlasy. V době krize budou tedy důchody financovány z jiných rozpočtových kapitol, což doposud nebylo zapotřebí.

Tomáš Goláň
Senátor