Chyby v seriálu Kriminálka Anděl: V každém díle získává tým důkazy nelegálně

Marek Taclík se s Davidem Švehlíkem objevil i v páté řadě!
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Na obrazovky se po devítileté pauze vrací oblíbená Kriminálka Anděl, ve které tým kriminalistů vyšetřuje ty nezávažnější zločiny. A zatímco v prvních dílech se objevoval v čele kriminalistů diplomat Martin Stropnický, momentálně naskakuje nová postava Honzy Součka, kterou si zahraje Jiří Langmajer. Vzpomenete si na ty největší chyby v seriálu? 

Když se začala v roce 2008 vysílat první řada Kriminálky Anděl, očekávalo se, že tím tvůrci nastaví nový druh televizní zábavy. Závažné případy, u kterých divák až do konce neví, kdo je vrah. A stalo se. Možná i popularita seriálu dala vzniknout o devět let později páté řadě, v které už si sice Stropnický nezahrál, za to ale uvolnil místo „Langošovi“. Ten se sice zatím v seriálu tváří jako ztělesněné Švýcarsko, snad i on ale dostane tu správnou kapku dramatu. Kde bychom však v minulých sériích našli přeci jen nějaké ty chyby?

Fanoušek Bohemians neví, komu fandí!

Prvně si řekněme, že pozorným divákům neušla jedna skutečnost – chyba je takřka v každém díle! Kriminalisté totiž většinu důkazů získávají nelegálně, čímž by ve skutečnosti nejenže zmařili celé vyšetřování, ale také by se vystavili postihu za procesně špatný postup. To je vidět například tehdy, když svou inciativu projevuje Ruda. Tomu stačí být IT odborník na to, aby měl hned v ruce výpis telefonátů nebo odposlech. Ve skutečnosti by musel žádat soud a prokázat, že k tomu existuje oprávněný zájem.

To kapitán Oliver Hajn je občas trochu zmatený fotbalový fanoušek! Zatímco většinu času říká, že fandí Bohemians Praha, v sedmém díle čtvrté série fandí při fotbalovém zápasu Teplicím. Důvod to má zřejmě čistě osobní – jeho představitel Marek Taclík je teplickým fanouškem, protože ze severu Čech pochází. A tak si asi nemohl pomoci.

Desítky aut, jedna registrační značka

Občas se někde objeví odraz mikrofonu zvukaře nebo další drobné detaily, na to už jsou ale diváci zvyklí a nechalo by je to chladnými. Od první série je ale rozčilovalo, že jsou v epizodách stále dokola recyklovány stejné registrační značky na různých vozech. A když vyšetřovací tým používá jako služební vůz bílou Škodu Fabia první generace, jde v jednom záběru o verzi z let 1999–2004, pak zase 2004–2007. Ale důležité je, že registrační značka, ta je pořád stejná! Že by bylo v okolí málo půjčoven?

Mimochodem, úsměvné je to v šestnáctém díle druhé série s názvem Podraz. Tam přijdou pachatelé na začátku epizody s vozidlem Škoda Octavia Combi II s SPZ 7A9 9559. Naskočí titulky, objevuje se Oliver s Tomášem a ejhle – přijedou stejným autem se stejnou SPZ. Že by se policie paktovala se zločinci? V tom bude nějaké tajemství! Nebo jen ta chyba, bohužel...

Mrtvola, která dýchá

Občas se tvůrci seknou i při konstruování příběhu. Patolog, kterého si zahrál Martin Hofmann, například v pátém díle čtvrté série říká, že oběť byla uškrcena strunou „E“. Kdyby ale uměl hrát na kytaru, věděl by, že taková „éčka“ jsou tam hned dvě a dost se liší v průměru.

V jedenáctém díle téže série zase tělo Viktora Sedláka na pitevně dýchá, což je přinejmenším děsivé. Ale holt – i herec potřebuje trochu toho kyslíku! I ve druhém díle třetí série si tvůrci zapomněli zopakovat anatomii těla – když zavraždí postavu Kohoutka, tak se to pachatelé snaží maskovat jako sebevraždu. Na místě činu a následně pak také na pitevně, si kriminalisté prohlížejí podřezané zápěstí a skoro na to skočí. Jenže v rámci retrospektivy, při výpovědi pachatelů, je vidět, že řežou Kohoutka v oblasti předloktí, nikoli na zápěstí.

Zdroj: redakce, Instagram, ČSFD

KAM DÁL: Policie Modrava Jaroslava Soukupa: Na začátku si režisér řekl o statisíce, televizi nevěřil.