Nizozemsko se halí do oranžové. Oslavy Králova dne ničí pandemie koronaviru

Party během oslav Králova dne probíhají i na kanálech v Amsterdamu
 

Nebýt koronairové pandemie, ovládly by dnes, 27. dubna, celé Holandsko bouřlivé oranžové oslavy. Jenomže covid-19 vládne i tomuto evropskému království, a tak se bude i letos slavit skromně, klidně a víceméně doma. Co je Králův den a jaké zajímavosti se k němu pojí? 

Svátku Králův den se přezdívá největší happening v Evropě a často v době jeho konání cestují do Holandska i tisíce turistů, kteří si chtějí tento oranžový den spolu s Nizozemci užít. Poprvé proběhla tato oslava v roce 1885, kdy na 31. srpna připadnul tak zvaný Královnin den. Tehdy slavila narozeniny princezna Wilhelmina, která později usedla na královský trůn. V době vlády královny Beatrix byl ponechán Královnin den na termín 30. dubna, který zdědila po své předchůdkyni Juliáně. Od roku 2014 se již v království neslaví Den královny, ale Králův den, a to na počest narozenin současného panovníka Willema Alexandra. 

Oranžová na počest Viléma I.

Pokud neplatí žádná pandemická omezení, oblékne se celá země do oranžové. Ačkoli vlajka Holandska tuto barvu nenese, patří k národním barvám. Všichni Holanďané se totiž hlásí ke královskému rodu Oranžsko-Nasavskému, z něhož pochází ta, pro Nizozemsko tradiční, oranžová. Princ Vilém I. Oranžský, který vedl povstaní protestantů proti španělské nadvládě, měl ve znaku oranžovo-modro-bílou vlajku a po vzniku republiky se jako první státní vlajka používala právě tato. Až v 17. století byl vyměněn oranžový pruh za červený. 

Největší oslavy Králova dne prožívá Amsterdam, kde se už po celou noc před svátkem odehrává bujaré veselí. Nikdo nedbá na večerku, natož na noční klid. Místní i turisté se oblékají do roztodivných kostýmů a každý musí nést - jak jinak - oranžovou barvu. Party, vystoupení, koncerty a pouliční veselí probíhá mezi vodními kanály, na náměstích i na mostech. Tančí se na lodích i na balkonech domů. Městem se line hudba, extravagntně odění lidé se baví a popíjejí, hlavní náměstí Dam se promění v pouť. Tisíce stánků nabízejí sladké wafle, tradiční holandské hranolky a frikadely, květiny, oblečení, koktejly i tradiční drink Královského dne, tak zvaný Oranje Bitter. 

Královská rodina vystoupí online

Letošní oslavy Králova dne budou velmi skromné a proběhnou spíše jako online festival. Oficiální web Holland.com vybízí, aby si lidé oblékli tradiční kostýmy, ale zůstali v nich doma a užívali si například online přenos z návštěvy královské rodiny v Eindhovenu. 

KAM DÁL: Češi na palubě Titaniku? Vymyšlená historka číšníka a jeden černý pasažér.