Vztahy bez lásky. Mohou fungovat?

Někdo je polygamní a lásku potřebuje, jinému polygamovi stačí sex
 

Zůstávat ve vztahu bez lásky? Nikdy, říkáte si. Jenže právě vztahy bez lásky jsou dnes mnohem častější, než by se mohlo zdát. A některé trvají dlouhá léta.

Mít sex bez lásky, to je jako dát si hranolky bez kečupu, řekl kdysi Ozzy Osbourne. Ale co když máte bez lásky celý vztah, má to potom smysl? Většina lidí si automaticky řekne, že ne. Je tu však jeden zásadní problém. Jak definovat onu lásku, jiskru nebo vášeň, nepojmenované ,,to”, co ze vztahu dvou kamarádů dělá vztah partnerský?

Řada párů projde fází zamilovanosti rychle a po čase zbudou jen konflikty. Když už si rozumí, může každodenní rutina ze vztahu lehce vyloupit lásku. Jeden z partnerů si to třeba i připustí, ale bojí se, co by se stalo, kdyby si tohle připustili oba. Často jsou to lidé, kteří už mají společnou minulost, bydlení, nebo i společné děti. A právě to bývá nejčastěji důvodem k tomu, aby spolu dál v už nezamilovaném vztahu zůstávali.

Jsme šťastní, i když se vytratila láska

Část lidí je však rádo i za to, když mají druhého vedle sebe a neřeší, jestli je mezi nimi doopravdy láska nebo ne. Podle výzkumu, který provedla seznamka eDarling, zůstává třeba v jednoročním vztahu až 12 % lidí, ve dvouletém až 13 % lidí a podržte se, ale v celých 26 % případů jsou spolu lidé ve vztahu bez lásky více než 5 let. Je láska to, za co jsme ji donedávna měli? Nebo je pro nás přednější, že nezůstaneme sami?

Co je to láska? Může být vztah bez ní naplněný?

Důvody, proč jsou lidé ve vztahu bez lásky

Je dobré uvědomit si jednu věc. V Česku nevnímáme vztahy bez lásky jako něco negativního a nefunkčního. To je hodně specifický postoj myšlení, který je pro nás Čechy svým způsobem typický. Dle výzkumu, zase provedeného eDarlingem, až třetina všech lidí uvedla, že může vážná známost přetrvat, i když se partneři už nemilují a celá pětina by raději zvolila vztah bez lásky, než samotu.

Důvody, proč lidé ve vztahu bez lásky jsou, nejsem překvapivé. Až cca 36 % párů zůstává ve vztazích šlechetně kvůli dětem, protože nechtějí rozdělovat rodinu. To je hodně časté. Horší je to už s 35 % lidmi, kteří v takovém vztahu jsou, aby nebyli sami. Obávají se samoty jako čert kříže a možná ani nevěří, že by si někoho nového našli. To je největší lež! Vždy si můžete najít nového partnera, není třeba si shazovat sebedůvěru.

Dalších několik procent zůstává ve vztazích čistě jen z pohodlí (13 %) nebo finančních důvodů (10 %). Asi nejméně podstatným zůstává s 5 % sex, což není nijak překvapivé, neb se do něho nezamilované páry zřejmě tolik nehrnou.

Lze do vztahu vrátit ztracenou lásku?

Na počátku každého vztahu pravděpodobně láska a zamilovanost byla, zůstává tedy otazníkem, jak ji tam vrátit. Nejúčinnější je prý tvorba společného projektu, krátkodobý odstup nebo pak pomoc profesionála. Řada psychoterapeutů se na partnerské vztahy specializuje a přichází s nimi denně do styku, takže může upevnit i jinak ,,mrtvé” a stereotypem otupělé vztahy. Vy často tušíte, kde by mohl být zakopaný pes, ale nezávislý pohled třetího člověka, navíc odborníka, může vztah navrátit do pohody. Pak je jen otázkou času, když se v něm znovu nalezená láska objeví.

Marine, psycholožka eDarlingu, dodává:  „Pokud se rozhodnete zůstat ve vztahu, myslete na to, že vztah není pasivní stav, nýbrž proces, na jehož zkvalitňování je potřeba pracovat každý den.“

Zdroj: eDarling.cz