Češi mají v krvi geny jámových lidí. Byli nemilosrdní, což vysvětluje mnohé

Místa, která se stala sídlem lidí z jámové kultury
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Nejdrsnější kmen, který kdy žil. Tak se mluví o lidech z kmene Jámů, výborných jezdcích, kteří disponovali na svou dobu nadprůměrnou výškou a svalnatými postavami. Jejich vpád do Evropy před více než 4 000 tisíci lety byl nemilosrdný. Podle mnoha odborníků šlo o nejagresivnější společnost vůbec.

Genetické testy pozůstatků starověkých osadníků ukazují, že Evropa je tavicí kotel pokrevních linií z Afriky, Blízkého východu a dnešního Ruska. Dávno neplatí myšlenka, že kdysi existovaly „čisté“ populace předků Evropanů, která inspirovala ideology již dávno před nacisty. Důkazy pocházejí z archeologických artefaktů, ale především z nového oboru paleogenetiky. Během posledního desetiletí tak bylo možné sekvenovat celý genom lidí, kteří žili před mnoha lety.

Zničené celé civilizace

Také díky tomu přišli odborníci s přesvědčivými důkazy, že Evropa byla svého času cílem společnosti Jámů. Má se za to, že jejich primitivní společnost vydělávala na nemocech, válčení a hladomoru a bez okolků se prohnala Evropou, zničila celé civilizace a nechala za sebou zkázu. Důkazy DNA z několika prehistorických pohřebišť odhalily hromady těchto vysokých, svalnatých a násilnických válečníků, jejichž doménou byl boj z hřbetu koně.

Jejich plenění však neznamenalo, že by hned šli „o dům dál“. V Evropě se zdrželi. Zplodili své vlastní děti, takže během několika generací byla přítomnost předchozích společností téměř vymýcena. Jámoví lidé přišli do východní Evropy přibližně před 4 000 lety a jejich kultura a zvyky se rychle rozšířily na východ i na západ.

Poté se křížili s lidmi z „kultury se šňůrovou keramikou“ ve střední Evropě, jejich DNA zůstala v dalších generacích. Přitom se dlouho mělo za to, že umístit Jámy do střední Evropy je výmysl a výplod chorého mozku. Hlavně proto, že evropská step ustoupila lesům. Důkazy o genetických pozůstatcích těchto lidí tak daleko od jejich původní domoviny vyvolaly zmatek a pobouření mezi mnoha odborníky, kteří nedokázali vysvětlit, proč se kmen po kontinentu pohyboval tak rychle.

Šířili se nejen lidé, ale i jejich zvyky

Společnost lidí jámové kultury pohřbívala své mrtvé snadno identifikovatelnými způsoby – do „jámových hrobů“, a nikoli do běžných společných hrobů té doby. Hrob byl zakryt dřevěnými trámy a na vrcholu pohřebiště byla vytvořena mohyla známá jako kurgan. Tyto artefakty a pozůstatky kultury byly nalezeny na mnoha místech Evropy.

Někteří odborníci tvrdí, že přítomnost rituálů je důkazem toho, že až pak došlo k jejich skutečné migraci. Oponenti ale říkají, že využili slabou a zranitelnou Evropu. Je to ale asi jedno. Jisté je, že staletí nadvlády lidí jámové kultury znamenalo pro původní obyvatele dobu hrůz a utrpení. Rozsáhlá megasídla předchozí éry byla srovnána se zemí, zřejmě se začaly šířit nemoci, jako byl prapůvodní mor. Nejstarší známý příbuzný černé smrti byl objeven před 5 700 lety.

Zdroje: redakce, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, quora.com, bbc.com

KAM DÁL: Přepište historii! Amazonský prales vydal tajemství o záhadných lidech, prozradily je kruhy.

Klíčová slova:
DNA