Tahle ryba by z vás udělala fašírku během několika sekund. Neuvěříte, kolik měří a váží

Binga tygří je rychlý plavec, při lovu se orientuje hlavně zrakem
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Tyto ryby jsou některými africkými kmeny považovány za démonické. Faktem ale je, že se najdou i nadšenci, kteří je chovají jako domácí mazlíčky. Než se do toho ale pustíte, je dobré si o bingách tygřích něco zjistit. Protože podrbat je za „oušky“, to rozhodně není jen tak. Mohli byste při tom totiž přijít o kus ruky.

Bingy tygří jsou největšími členy z rodu Hydrocynus (hydro – voda a kyon – pes). Některé frankofonní africké kultury tak tuto rybu, která se vyskytuje výhradně v Africe, nazývají „Poisson Chien“ (dogfish) namísto tygří. Zvíře řádu Characiformes, který zahrnuje více než 2 000 různých druhů, a jeho nejstaršího zástupce Santanichthys lze vysledovat do období rané křídy před 113 miliony let až 100,5 miliony let.

Předpokládá se, že tygří ryby si asi před 11 miliony let vytvořily samostatnou rodovou linii. Dospělé tygří ryby jsou až metr a půl dlouhé a mohou vážit kolem 50 kilogramů. Každý zub v tlamě tygrovité ryby může být dlouhý až sedmnáct centimetrů což odpovídá velikosti zubů mnoha žraloků.

Silně rozvinuté smysly

Ryba žije ve větších řekách a jezerech v povodí řeky Kongo, včetně řeky Lualaba, jezera Upemba a jezera Tanganika. Odborníci doporučují, aby je doma chovali pouze opravdu zkušení akvaristé, protože jsou velmi agresivní. A samozřejmě se nedoporučuje mít je spolu s jinými rybami. Z těch by totiž mnoho nezbylo. Bingy vyžadují vodu, která je dobře okysličená, se středním až silným proudem.

Bingy jsou vrcholoví predátoři, při lovu používají k napadení kořisti klidnější místa jezer a řek. K dispozici mají jedinečný zrak, ale také schopnost detekovat nízké frekvence. To jim umožňuje vycítit, když je kořist poblíž. Vědci se také domnívají, že tyto ryby využívají svou silnou kousací sílu k omráčení a zabití kořisti. K žvýkání pak kupodivu nepoužívají své masivní zuby. Jakmile kořist zabijí, spolknou ji celou. Loví sumce, skaláry, cichlidy a gobie.

5 zajímavostí o tygřích rybách
Vlastnit tyto ryby je v některých částech světa nezákonné, včetně Floridy. Nemůžete je zde kupovat, prodávat, vlastnit, ani dovážet.
Jsou citlivé na věci, jako je okysličení vody, světlo a teplota.
Jedno z jejich jmen, M'Benga, znamená ve svahilském dialektu „nebezpečná ryba“.
Některé svahilské kmeny věří, že zlý duch M'Benga vstoupí do tygří ryby a způsobí, že napadne lidi.
Jejich síla kousnutí jim umožňuje snadno rozpůlit kořist.

Predátoři a rozmnožování

Přestože jedni jsou ryby a druzí plazi, sdílejí bingy a krokodýli  několik vlastností. Jsou to draví predátoři, o kterých je známo, že útočí na lidi. Mají také sady dlouhých špičatých zubů. Sladkovodní krokodýli jsou však mnohem větší a silnější než tygří ryby. Proto by krokodýl souboj plně dospělých jedinců vyhrál. Ovšem pravděpodobně s kousanci po celém těle. Přesto je krokodýli s oblibou loví.

O tom, jak se bingy rozmnožují, není mnoho informací. I proto, že se tím vědci dosud blíže nezabývali. Obvykle se ryby třou v létě, většinou v zaplavených březích řek. Když najdou vhodné místo pro tření, mohou samice uvolnit až 780 000 vajíček najednou. Mají tendenci schovávat svá hnízda v podvodní vegetaci, což ukazuje na zranitelnost mláďat. Malé rybičky tam zůstanou, dokud je vodní hladina nevytlačí.

Neexistují žádné konkrétní údaje o tom, kolik tygřích ryb ve volné přírodě existuje. Zřejmě jich ale není zrovna málo. Přesto africké úřady sportovním rybářům doporučují, aby ryby po ulovení pouštěli zpět.

Zdroje: redakce, novinky.cz, top10animal.com, tnaqua.org, a-z-animals.com

KAM DÁL: Nejkrásnější vražedkyně: Úchvatné zmrzlinářce padali k nohám živí i mrtví muži.

Klíčová slova: