Bojovala proti pašerákům, ocenění se už nedožila. Fenka Cama patřila k celosvětové záchranářské špičce

Fena Cama patřila k největším českým psím záchranářským hrdinům
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Čtyři nohy, zatraceně dobrý čich a statečné srdce. To jsou čeští psí hrdinové, kteří dokázali pomoci zachránit už tisíce životů při nejrůznějších přírodních katastrofách, zdravotních kolapsech lidí či sebevraždách. Jsou to ale také velcí pomocníci při boji s pašeráky drog, lidí i zvířat. Jednou z nich byla i fena belgického ovčáka Cama, která před pár dny získala cenu Statečné psí srdce 2017. Pro ni si ovšem už nedošla...

Právě Cama byla vůbec prvním vycvičeným českým psem, který začal pomáhat v boji proti černému obchodu se zvířaty a slonovinou. Uznání získala na konci března i oceněním Statečné psí srdce 2017. Pro to si už ale dojít nemohla. Zahynula spolu s dokumentaristou při natáčení filmu, který byl věnován právě jí. 

Záchranářští psi jsou nepostradatelnými pomocníky při různých druzích katastrof. Pomáhají při požárech, povodních i třeba leteckých katastrofách.

V Kongu bojovala proti pašerákům

Fenka Cama byla jednou z bojovnic v africkém hlavním městě Kongu Brazzaville, které je předním centrem nelegálního obchodu se zvířaty. Dokázala velmi spolehlivě vyčenichat i velmi dobře ukrytou slonovinu, maso či kůži z divokých zvířat, jako jsou např. antilopy. Velký podíl na jejím umění měla i Hana Böhme, kynoložka z České Lípy, která ji několik let trénovala.

Hany od malička kladný vztah k psům byl umocněn nabídkou na pomoc s pátráním po pytlácích v Africe. Tam vyrazila právě s vycvičeným belgickým ovčákem Camou. "Cama byl můj nejlepší pes, kterého jsem kdy měla. Vše jí šlo strašně rychle, už jako dvouměsíční štěně uměla vyhledat šupiny luskounů. Nikdy na Camu nezapomenu," vzpomíná Hana Böhme. 

Věděli jste, že stopařský pes potřebuje k hledání osobní napachovanou věc hledaného, neboť hledá konkrétní osobu, zatímco pes záchranář hledá jakoukoli osobu, potřebující pomoc?

Poslední cesta z divočiny 

Jak bylo již řečeno, fenka Cama už mezi námi není, zaplatila totiž za svou službu tím nejcennějším - vlastním životem. Jejího talentu a celé řady úspěšných pátracích akcí si všiml před zhruba dvěma lety i slovenský dokumentarista Matúš Jankovič, jenž začal o Camě připravovat film. Osudným se jim a dalším dvěma psovodům stal návrat z konžské divočiny do Brazzaville. Při cestě totiž do jejich džípu narazil místní taxík, jenž je katapultoval mimo vozovku, a slovenský dokumentaristista ani fenka Cama tento střet bohužel nepřežili... 

Výcvik záchranářského psa trvá celý jeho život a na vrcholovou úroveň ho lze vycvičit po 2-4 letech.

V Kongu už bojují její potomci

V závěru března letošního roku získala Cama za své umění i cenu Statečné psí srdce. To jistě mají i její potomci, kteří již v těchto dnech bojují, stejně jako kdysi jejich "maminka", v Kongu proti zachování vzácných zvířat. Kolik asi dopadnou pašeráků?