Co dělají žabí samičky, když se nechtějí pářit? Kam se hrabe naše bolest hlavy

Ani žáby nemusí mít vždycky náladu na páření, umí se tomu ale vyhnout
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Nedávná studie potvrdila zajímavý fakt: žáby si vyvinuly neotřelou metodu odporu, jen aby se vyhnuly „plnění manželských povinností“. Takovou dávku vynalézavosti bychom od malých kvákajících tvorů opravdu nečekali. 

Raději smrt než sex. Zdá se to takzvaně přitažené za vlasy? Žabí samičky jsou jiného názoru. Nejen lidé, ale ani zvířata nemají vždy náladu na hrátky ve stejnou chvíli jako jejich partner. Oblíbená a mnohdy také vysmívaná výmluva na bolest hlavy tak nepatří jen do lidské říše. Dokonce z našeho pohledu i tak primitivní tvorové, jako jsou obyčejné žáby, se mnohdy vydávají cestou určitého podvodu. 

Samečci umí být hodně neodbytní

Vědci nedávno ve své studii zjistili, že samice žab, které nejsou právě připraveny k páření, se nejprve snaží útočící samečky odradit nejrůznějším zastrašováním. Jenže někdy jsou jejich nápadníci tak neodbytní, že je nemůže nic zastavit, a pokud se taková samice brání příliš, dojde k čemusi, co bychom v lidském světě přirovnali k jisté formě znásilnění, kdy se žabák k samici připoutá tak pevně, že to může jeho nedobrovolnou partnerku dokonce stát život. Jak se tedy nechtěnému styku vyhnout a vyváznout ve zdraví? 

Raději smrt – ale jen předstíranou

Biologové zabývající se touto otázkou uzavřeli žabí páry do izolovaných nádrží a sledovali jejich chování. Jakmile žába pochopila, že se běžným způsobem neubrání, vytáhla z pomyslného rukávu poslední možné eso – začala předstírat vlastní smrt. Díky tomu se nechtěnému páření podařilo vyhnout téměř polovině samic z testovaných párů. Nejsou ale jediné, kdo takovou taktiku využívá ve chvíli, kdy jde doslova o život. Doposud ale bylo takové chování pozorováno spíše u savců nebo hlodavců. 

Mají i jiné metody

Kromě tohoto úhybného manévru, který většinou volí až jako poslední šanci, mají žabky v repertoáru ještě „nadávky“, tedy bručení a jiné výhrůžné zvuky, ale také rychlou rotaci těla, která nemá dát partnerovi šanci. Obecně to ale tyto malé (často zelené) samičky nemají jednoduché. Samců je hodně, a tak se nejednou stane, že si hned několik z nich vyhlédne jednu a tu samou oběť. Pak se stane, že vznikne doslova pářící koule, a tak není divu, že se samice snaží z takové situace co nejrychleji vyvléknout. 

Jak utopit nežádoucího nápadníka? 

Další taktikou, kterou žáby s oblibou odrazují dotěrné partnery, kteří se jim dostali příliš blízko k tělu, je otočení ve vodě na záda. Sameček, který se tak najednou ocitne pod vodou, se jistě raději pustí, než by se utopil. I to je samozřejmě možný způsob obrany. Jednoduše řečeno, ani žáby to nemají v životě jednoduché. 

Zdroj: nypost.com, allthatsinteresting.com, livescience.com

KAM DÁL: Useknutá hlava stále žije, potvrdili vědci. Z jejich důkazů vás bude bolet za krkem.