Zázračná kůra z vrby spasí lidstvo! Zachrání spoustu životů, tvrdí vědci

Vrba bílá je jedna z nejznámějších léčivých rostlin. Je silně protizánětlivá
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Během pandemie nemoci covid-19 jsme byli svědky toho, že masivní ohniska viru mohou způsobit nesmírnou zátěž pro zdravotnictví jakékoli země. Odborníci se i proto snaží najít nový lék, který by fungoval jako antivirotikum. Zdá se, že ho našli na poněkud zvláštním místě – ve vrbové kůře.

Vrbová kůra je jedním z nejznámějších přírodních léčiv a nová studie publikovaná na webu Frontiers in Microbiology ukázala, že nám může významně pomoci. Po staletí se vrbová kůra používá k léčbě bolestí a zánětu. Předpokládá se, že její protizánětlivé vlastnosti jsou dány salicinem, který pomáhal při vývoji aspirinu.

Vědci již zjistili, že extrakt z kůry je vysoce účinný proti enterovirům – což je významný objev, protože v současné době neexistují žádné klinicky schválené léky, které by se přímo zaměřovaly na tuto skupinu virů. Ve výše uvedené studii navíc odborníci prokázali, že extrakt z vrbové kůry by mohl být použit proti širšímu spektru virů s různými strukturami.

SARS-CoV-2 byl zničen

Tým vědců vytvořil extrakt z komerčně pěstované vrby rozemletím kůry, vložením do horké vody a proséváním. Vědci pak roztok přidali k buňkám infikovaným buď Coxsackie virem A, nebo B, což jsou oba enteroviry, zaměřili se na „sezónní koronavirus“ a SARS-CoV-2. Poté sledovali, jak dlouho trvalo, než začal extrakt působit na infikované buňky a jak dobře se mu podařilo inhibovat virovou aktivitu.

Výsledky ukázaly, že extrakt z vrby měl účinný antivirový účinek na všechny testované viry, přičemž se zdálo, že působí na jejich povrchu a neguje infekci. Přesný mechanismus účinku extraktu se však zdál být značně odlišný v závislosti na struktuře viru.

Cesta ještě nekončí

Některé viry, jako jsou koronaviry, totiž mají obal, který chrání jejich genetický materiál během přenosu. Vědci zjistili, že koronaviry se zdály být působením extraktu rozloženy, zatímco neobalené viry byly „uzamčeny“, což jim zabránilo v jejich reprodukci. „Extrakty působily prostřednictvím odlišných mechanismů proti různým virům,“ uvedl v prohlášení Varpu Marjomäki, hlavní autor studie. „Ovšem konečné výsledky byly stejně účinné při inhibici obalených i neobalených virů.“

Studie také zahrnovala analýzu chemického složení extraktu, aby dokázala, které ze sloučenin mohou být „zodpovědné“ za antivirové vlastnosti kůry, což je důležitá součást vývoje léků. I když v tomto případě nebyly odpovědi zcela jasné, poskytují podle Marjomäkiho základ pro budoucí práci.

Co bude dál?

„V současné době pokračujeme ve frakcionaci a identifikaci bioaktivních molekul z extraktů vrbové kůry. To nám dá řadu čistých molekul, které můžeme studovat podrobněji. Také budeme studovat větší počet virů s purifikovanými složkami. Vyčištěné složky nám poskytnou lepší příležitosti ke studiu mechanismů jejich působení.“

Současná studie a navazující vědecké práce budou pravděpodobně klíčovým prvkem, který v budoucnu pomůže v boji proti virovým ohniskům. „Potřebujeme široce působící a účinné nástroje pro boj s virovou zátěží v našem každodenním životě. Očkování je důležité, ale nedokáže se vypořádat s mnoha nově se objevujícími sérotypy dostatečně brzy,“ dodal Marjomäki.

Zdroje: redakce, www.iflscience.com, frontiersin.org, mdpi.com

KAM DÁL: Dívka prospala 32 let: Děsivé svědectví o tom, co se dělo s jejím tělem.