Na tajemný výlet: Stará Kouřim žila už v pravěku

Libušino jezírko je už někdy téměř bez vody
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Kultovní prostor Libušina jezírka je spojovaný s pohanskou kněžnou Libuší. Byly tu jámy, kde hořely obětní ohně k poctě božstva pramene, z hladiny jezírka se věštilo a na Lechově kameni se později upalovaly čarodějnice.

Uctívání vody a pramenů

Ve druhé polovině osmého století tu stála halová stavba obřích rozměrů (až 90 metrů dlouhá), kde se shromažďovaly bojové družiny a sloužila možná i jako prostorná svatyně. Bylo tu jedno z největších slovanských hradišť (téměř 20 ha) obehnané mohutnými hradbami.

Slavný Lechův kámen na kraji města

Na březích jezírka, které je dnes téměř vyschlé, bývalo pohřebiště místní elity; v hrobkách vytesaných do skály se našly luxusní šperky a další symboly bohatství, archeologové objevili i hrob (patrně) knížete z 9. století. Byl pochován v plné zbroji, která naznačuje východní avarský původ. Také tu byl hrob ženy s nádhernými šperky, které naznačují velkomoravský původ a styl. Přesto odborníci tvrdí, že původní slovanské hradiště, které tu bylo, mohlo být oporou staré víry, a možná i proto zaniklo.

(Přečtěte si také: 1111 let bude pěkně kulaté výročí. Nebo špičaté?)

 

Čech a Lech, tu pověst o zaslíbené zemi znáte. Lech se vydal na východ od Řípu a došel až na návrší s podivným obrovským kamenem. Na něm zapálil oheň a dal znamení svým druhům.

Poblíž je i jeden tajemný vrch: Na Klepci hledejte rosičku, prodloužíte si život)

 

Z historie do současnosti

Hradiště Stará Kouřim je travnaté a částečně zalesněné návrší nad městem Kouřim. Po zbytcích hradiště vás provede naučná stezka. Na návrší je malá kaplička zasvěcená sv. Vítovi.

Zatímco k Řípu proudí davy turistů - i když tam vlastně není nic zajímavého k vidění, ke Kouřimi, kde skončil Lech se svojí družinou, tolik lidí nemíří. Ale zimní procházkou v dobrém obutí si zlepšíte znalosti historie i kondici.

Do Kouřimi se dostanete, samozřejmě kromě jízdy autem, dostanete i lokálkou, ale většinou se sem lidé dopravují autobusy – například z Prahy, z Českého Brodu i z jiných obcí ve východní části kraje.