Popelka medicíny dostane finanční injekci

Hlavní budova psychiatrie v Bohnicích
 

Psychiatrie je dlouhodobě podfinancovaná a posledních dvacet let se očekává její reforma. Pomoci mají čtyři miliardy korun na příštích osm let ze Strukturálních fondů EU.

Rozvoj psychiatrické péče v České republice má zajistit částka cca 4 mld. Kč na období 2016-2023.

"Finance budou vydávány ze dvou zdrojů - Integrovaného regionálního operačního programu, jehož řídícím orgánem je Ministerstvo místního rozvoje a Operačního programu Zaměstnanost v kompetenci Ministerstva práce a sociálních věcí," sdělil Jan Štoll, ředitel odboru komunikace s veřejností Ministerstva zdravotnictví.

 

Investice budou zahrnovat:

  •  rozvoj komunitní péče o duševně nemocné a rozvoj akutní péče o duševně nemocné, dále i rozvoj rozšířených psychiatrických ambulancí
  • vzdělávání a výzkum v oblasti duševního zdraví
  • destigmatizace
  • prevence (primární, sekundární a terciární) a včasný záchyt duševních chorob
  • kompetenční centrum, které bude realizované projekty vyhodnocovat a monitorovat pomocí standardů a metodiky

 

Předpokládá se financování dvou specifických cílů. Na rozvoj infrastruktury pro poskytování zdravotních služeb a péče o zdraví se předpokládá 284 mil. EUR. Zvýšení dostupnosti a efektivity zdravotních služeb a přesun těžiště psychiatrické péče do komunity je alokace přibližně 200 mil. EUR.

 

Optimálně peníze nasměrovat by měl jeden z projektů Ekonomika duševního zdraví EKODUZ. "Očekávané výstupy budou zjednodušeně řečeno zahrnovat "algoritmus" prokazující investované peníze na jedné straně a zdravotní či sociální benefit na straně druhé. Bude se tedy posuzovat, kolik daná intervence stojí peněz, jak se promítá do zdravotního či sociálního stavu pacientů, jak se intervence v tomto smyslu mezi sebou liší, což nám dá určité vodítko či povědomost o tom, do čeho je třeba investovat (např. komunitní terénní služby) a co se jeví jako neefektivní," vysvětlil vedoucí komise pro reformu psychiatrické péče Ivan Duškov.

Klíčová slova: