Preventivní tým má předejít šíření nemocí

Budova ministerstva zdravotnictví na Palackého náměstí v Praze
 

Ačkoliv v současné době nehrozí v souvislosti s migrační vlnou žádné nebezpečí šíření nemocí, měl by tento stav pomoci udržet tým proti přenosu infekce.

Ke zřízení zvláštního týmu proti přenosu infekčních nemocí došlo na základě jednání ministrů zdravotnictví členských států Evropské unie v Lucemburku. "V tuto chvíli je naší prioritou prevence. V týmu budou experti na infekční nemoci, bezpečnostní otázky i na problematiku migrace,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Potenciální nebezpečí 

Jako primární riziko u uprchlíků se jeví tuberkulóza, dále poliomyelitida (dětská přenosná obrna) ze zemí výskytu této infekce - Nigerie, Pákistán a Afganistán. Při kumulaci běženců v uprchlických zařízeních s nízkou úrovní osobní hygieny může pak hrozit epidemický výskyt.

Nebezpečí nehrozí

„Občanům České republiky aktuálně nehrozí žádné zdravotní nebezpečí a naším jednoznačným cílem je, abychom tento stav zachovali!“ zdůraznil ministr zdravotnictví.

Mezinárodní monitoring

Několik týdnů monitoruje situaci tým Hlavního hygienika ČR, který je denně v kontaktu s orgány Světové zdravotnické organizace a Evropské komise. Zajišťuje tak přísun aktuálních informací o případných rizicích a již také fungují preventivní opatření při vstupním vyšetřování migrantů.

Klíčová slova: