Co na domě zkontrolovat, než udeří mrazy

NIkdy není pozdě se správnými kroky začít
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Před každou zimou se vyplatí zkontrolovat na domě několik věcí, aby byl dům na zimu co nejlépe připraven. Jestli už zima začala a vy jste dům nijak extra nepřipravovali, i tak můžete některé věci udělat i během zimy. V tomto článku se zaměříme především na okna a dveře, ale na domě je spousta dalších prvků, na které se před zimou zaměřit – komín, kotel nebo střecha.

Kontrola oken a jejich příprava na zimu

Když okna netěsní ideálně, přicházíte o spoustu tepla, což znamená o dost peněz za vytápění. Navíc se dělají kolem oken plísně a vůbec se snižuje komfort bydlení. Proto se vyplatí zkontrolovat a případně vyměnit před zimou těsnění, zkontrolovat, jestli se správně dovírají a v neposlední řadě změnit režim oken – přepnout je na zimní režim. Nejlepší je, když si každý rok na podzim pozvete odborníky a necháte si okna a dveře za pár stovek seřídit.

Kontrola dveří a garážových vrat

Stejně jako u oken, tak i u balkónových nebo vchodových dveří je potřeba zkontrolovat hlavně těsnění. Když vám dveře netěsní dobře, můžete jako první pomoc použít například tzv. pěnové těsnění. Dveře s ním jednoduše oblepíte. Stejně tak se hodí, když dobře těsní garážová vrata. Hlavně v případě, že je garáž součástí domu. Opět zde můžete nechat vyměnit těsnění, z dlouhodobého hlediska se tato minimální investice určitě vyplatí.

Kontrola komínu, kotle a střechy

Kromě oken a dveří jsou na domě i další prvky, které je potřeba před zimou poctivě zkontrolovat a na zimu je připravit. Jsou to například:

  • Komín. Určitě se vyplatí nechat si před zimou zkontrolovat a případně i vyčistit komín.
  • Kotel. Ať už máte jakýkoliv kotel, je potřeba jej před zimou zkontrolovat, obzvláště plynový kotel. Zjistit, jestli funguje bezvadně a nemá problémy s odvodem spalin.
  • Střecha. Kontrola střechy znamená v praxi hlavně vizuální kontrola střešní krytiny a vyčištění okapů. Jestli najdete nějaké průsaky nebo jiné problémy, pokuste se je vyřešit co nejdříve.

Kontrolu domu můžete provést i během zimy nebo kdykoliv přes rok. Raději pozdě než vůbec!