Úchvatné moře, ale nejen to. Dovolená v Albánii už dávno není nebezpečná

Dovolená v Albánii už není nebezpečná
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pořád ještě váháte, kam vyrazit na letní dovolenou? Nelákají vás běžné destinace, jakými jsou Chorvatsko či Itálie? Láká vás země, kde se můžete koupat v moři, užít si hory a do níž zároveň nemusíte letět přes půlku světa? Albánie by mohla být dobrou volbou.

Do Albánie mnoho turistů nejezdí – a to především z důvodu bezpečnosti. Možná si vzpomínáte, jak v roce 2015 proběhla českými médii zpráva, že v albánských horách byli zastřeleni dva čeští turisté. Albánie určitě není nejbezpečnější místo na světě, na druhou stranu se situace v zemi v posledních letech výrazně zlepšila; a budete-li se vyhýbat nebezpečným místům (o nichž se ví, že jsou nebezpečná), na žádné problémy s největší pravděpodobností nenarazíte.

Obecně se nedoporučuje navštěvovat horské oblasti ležící na severu země poblíž hranic s Kosovem a s Černou Horou. Hlavní dopravní tepny a další oblasti jsou však zcela bez rizika. Na druhou stranu není stav silnic v Albánii na nejlepší úrovni, proto je třeba počítat s časovou rezervou především při delších přejezdech.

Projeďte vše

Albánci jsou v naprosté většině případů velmi štědří a vstřícní lidé. Nejsou zvyklí na davy turistů, tudíž se ještě "nenaučili" využívat příležitostí a klidně se vám může stát, že vám některý Albánec sám od sebe na ulici nabídne něco k jídlu či vám podrobně vysvětlí, jak se dostanete tam, kam potřebujete. Albánie je navíc vcelku malá země (necelá polovina České republiky), takže můžete za dva týdny vidět opravdu to nejzajímavější.

A co je vlastně na Albánii nejpozoruhodnější? Pokud je nějaká část Albánie přece jen turisticky více frekventovaná, je to pobřeží. Zde je opět třeba připomenout, že Albánii nenavštěvuje takové množství turistů. Pokud se tedy počítáte mezi ty, kterým vadí hlava na hlavě, ale zároveň byste rádi strávili nějaký čas u moře, Albánie je k tomu vhodná.

Zároveň je Albánie zemí rozmanitou a ještě více než pobyt u moře může zaujmout přírodním bohatstvím. V první řadě jsou to jezera, asi nejslavnější z nich je pojmenováno Kolmani a leží na řece Drin na severu země. Ve skutečnosti se nejedná o jezero, nýbrž o umělou přehradní nádrž, která vznikla v sedmdesátých letech, nic to však nemění na tom, že rozhodně nebude litovat ten, kdo Kolmani navštíví.

Hory, kam se podíváš

Vedle jezer láká Albánie i horskými oblastmi, které pokrývají většinu země. Hory se táhnou i podél pobřeží – takže je o výjimečný horský zážitek postaráno. Nejvyšší horou je necelých tři tisíce metrů vysoký Velký Korab, ležící v pohoří Korab, které je jednou z nejpřitažlivějších oblastí v zemi. Samostatnou kapitolou jsou pak národní parky, třeba Dajti, Valbona nebo Theth.

A není-li ani příroda důvodem, který by vás nalákal na Albánii, můžete procestovat nejzajímavější města této země. Ve městě Butrint naleznete ruiny antického města, které byly dokonce zařazeny na seznam UNESCO. Tam se nachází i historická centra měst Berat a Gjirokastër. Pozornost si však zaslouží i hlavní město Albánie Tirana s více než osmi sty tisíc obyvatel, kam z Prahy létá přímý spoj.

K tomu všemu připočtěte, že Albánie je relativně levnou zemí se specifickou kuchyní, kde narazíte na rakii prakticky na každém kroku. Dovolená v této zemi je čím dál lákavější, zvlášť v současné době – předtím, než ji objeví masy turistů.