Češi vyvinuli probiotickou podestýlku. Podporuje kondici mazlíčků

Díky šetrné fermentaci podestýlky může dojít i k zmírnění zápachu v chovném prostoru
 

Probiotika pro zvířata jsou dnes běžná, ale podestýlka? Přidání miliard přátelských bakterií do steliva přitom prospěje nejen domácím mazlíčkům, ale i chovatelům. Kromě snížení patogenů, podpory imunity a odolnosti kůže zvířat totiž mohou ochranná probiotika omezit zápach moči. Česká technologie je první svého druhu na světě.

„Podestýlka obsahuje unikátní probiotickou kulturu, která pomáhá vytvářet přirozené prostředí.  Jde o přátelské mikroorganizmy, které jsou v přírodě obvyklou součástí lidského i zvířecího života,“ uvádí Evžen Čáslava ze společnosti ProBioBed, která technologii vyvinula. Probiotika se v podestýlce aktivují kontaktem, tělesnou teplotou zvířete, a teprve poté začnou plnit svoji funkci. Ta spočívá v soutěžení o životní prostor s patogenními organismy, a tím ve vytváření přirozeně harmonického prostředí. Podle dosavadních testů dokážou probiotika v podestýlce snížit nebezpečnou mikrobiální zátěž v rizikovém prostředí až stonásobně.

Probiotika neovlivňují jen střeva mazlíčků

„Technologii výroby probiotické podestýlky jsme vyvinuli domácím mazlíčkům přímo na míru a je jediná na světě. Díky ní je probiotická kultura schopná v podestýlce stabilně přežívat, a pozitivně tak působit jak na vnější prostředí, tak na přirozené imunitní procesy u zvířat,“ vysvětlil Evžen Čáslava s tím, že kromě toho působí probiotika příznivě i na zažívání zvířat. V rámci dalšího výzkumu se navíc připravuje studie, jejímž cílem je potvrdit, že probiotická podestýlka může také snižovat vznik nejrůznějších dermatitid a kožních zánětů.

Fermentovaná podestýlka může zmírnit zápach

Díky šetrné fermentaci podestýlky může dojít i k zmírnění zápachu v chovném prostoru. To ocení zvláště drobní chovatelé v bytech, kde rozkládající se podestýlka bývá jedním z největších problémů. Speciální stelivo je vhodné pro všechny obvyklé mazlíčky chované běžně v bytech, jako jsou křečci, morčata, myši, potkani či králíci. 

KAM DÁL: Domácí mazlíček majitelům vydělává stovky milionů. Recept na zbohatnutí je jasný a pro každého.