Chcete posílit svou imunitu? Vyzkoušejte toto

Na podporu imunity by ve vaší stravě určitě neměl chybět zejména vitamín C
  |  Komerční sdělení

Bojujete často s nachlazením, chřipkou, angínou či alergiemi? Pravděpodobně za to může váš ne tak docela odolný imunitní systém. Svou imunitu však můžete efektivně posílit - a nemusí vás to stát ani mnoho námahy.

Imunitní systém organismu zajišťuje obranu těla a chrání nás zevnitř i zvenku proti různým škodlivým prvkům, například před infekčními mikroorganismy. Aby však mohl dokonale fungovat, nesmí být imunita narušena. Tehdy jsme totiž na onemocnění náchylnější. Naštěstí existuje hned několik jednoduchých kroků, jak můžete svoji imunitu posílit.

1. Zdravě se stravujte

Už jen jednoduchou změnou stravování dokážete udělat pro svou imunitu velmi mnoho. Vylučte ze svého jídelníčku nezdravé mastné a smažená jídla a cukry. Upřednostněte libové bílkoviny s nízkým obsahem tuku, jakými jsou ryby, drůbež, vejce, luštěniny či sója.

Vyměňte bílé pečivo za celozrnné a bílou rýži za naturální, jezte denně cereálie a doplňte ořechy. Samozřejmostí by měl být vysoký podíl ovoce a zeleniny. Vyhýbejte se také nezdravým polotovarům a konzervovaným výrobkům s umělými aditivy. K zdravé životosprávě samozřejmě patří i vyloučení cigaret a alkoholu a důsledné dodržování pitného režimu.

2. Doplňte vitamíny

Na podporu imunitu by ve vaší stravě určitě neměl chybět zejména vitamín C. Užitečné jsou však i další látky, především vitamíny A, D, E, B6, B12 a také minerály jako zinek, selen nebo železo. I když byste většinu vitamínů měli svému organismu dopřát v podobě pestré a vyvážené stravy, užitečné mohou být také výživové doplňky na podporu imunity. Kromě různých vitamínových doplňků můžete sáhnout také po výtažcích z rostlin, jakými jsou například echinacea, ženšen, tea tree, rakytník, hlíva ústřičná či jiné houby. Takové výživové doplňky jsou vhodné nejen pro dospělé, ale i pro děti.

3. Vyhýbejte se stresu

Snadno říci, těžší udělat. Někdy je opravdu velmi obtížné vyhnout se stresu, zejména tehdy, pokud vás zavalí pracovní povinnosti. Myslete však na to, že stres - zejména ten dlouhodobý - se podepisuje nejen na vašem psychickém, ale i fyzickém zdraví. Během stresových situací se totiž do krve vylučují hormony kortizol a adrenalin, které výrazně potlačují imunitní systém. Pokud se tedy dá, nemyslete na práci a odpočívejte. Někdy stačí krátká přestávka, procházka po lese či odpočinek při dobré knize. A nezapomeňte dostatek pozornosti věnovat i spánku.

4. Hodně spěte

Je dokázáno, že nedostatek spánku způsobuje oslabení imunity. Pokud totiž spíte méně, má to za následek snížení obranyschopnosti vašeho organismu. Málo spánku navíc způsobuje i vyšší riziko infarktu, rakoviny, demence, cukrovky či mozkové mrtvice. Dopřejte si tedy vydatný spánek. Na podporu imunitního systému je důležité, abyste spali 7 - 9 hodin denně.

5. Hýbejte se

Pravidelný pohyb a cvičení zlepšuje váš srdečně-cévní systém, pomáhá udržovat si optimální váhu a chrání vás před různými nemocemi. Nemusí se z vás hned samozřejmě stát aktivní běžec. Na začátku zcela stačí, když se projdete venku rychlou chůzí nebo vytáhnete kolo. Už 30 minut pohybu denně zvyšuje hladinu buněk imunitního systému a vaše tělo bude schopno lépe bojovat s případnou infekcí.

Náš tip: Chcete při nákupu sportovních potřeb nebo oblečení ušetřit? Tak pak určitě využijte slevové kódy nebo kupóny a jiné slevy, které najdete na kupónovém webu Vasekupony.cz. Mall slevový kód nebo jiné slevy vás určitě potěší.

6. Otužujte se

Mnohé vědecké studie dokazují i to, že imunitu můžeme podpořit i pravidelným otužováním. Pokud se nechcete přidat do spolku lidí, kteří v zimě plavou v řece ve vašem městě, nevadí. Postačí vám i střídání studené a horké sprchy a dopřát si můžete i saunu. Důležitá je však pravidelnost.

7. Smějte se

A na závěr ještě jedna rada, kterou vám leckterý lékař nedá. Smějte se. Smích je nejen důležitý na odbourání stresu a zvýšení hladiny endorfinů, ale zvyšuje také hladinu bílých krvinek, které bojují s infekcí v organismu.

Klíčová slova: