Čistíme myčku - 3 + 2 jednoduché kroky

Energeticky účinné myčky nádobí obvykle spotřebovávají méně vody než ruční mytí a také méně energie
Zobrazit fotogalerii (2)
  |  Komerční sdělení

Vaše myčka je pravděpodobně jedním z nejpoužívanějších spotřebičů ve vaší domácnosti, ale pokud jde o údržbu, mnoho lidí ji zanedbává. Pokud ji neděláte pravidelně, riskujete, že se myčka stane žumpou bakterií, plísní, pachů a dokonce se může zkrátit životnost samotné myčky. Její pravidelné čištění vás také může ušetřit drahých oprav. A to nemluvíme o spuštění mycího cyklu s prázdnou komorou, mluvíme o hloubkovém čištění filtrů, kazet a přepravek.

Myčka umožňuje rychle se vypořádat s nejneoblíbenějším kuchyňským úkolem každého z nás, takže péče o její čistotu pomůže udržet ji v provozu po mnoho dalších let. My jsme pro vás provedli malý výzkum, abychom našli nejúčinnější způsob čištění myčky nádobí a objevili nejlepší triky, jak udržet vaši myčku v čistotě a bez zápachu.

Pokud je váš největší problém zatuchlý zápach, spusťte cyklus Pouze oplachování a pak nechte dveře pootevřené, aby cirkuloval proud vzduchu. Pokud však dojde k zápachu, začněte řešit i kořen problému: zbylé jídlo, které změnilo vaši myčku na druhou odpadní nádobu. Chcete-li zabránit nechtěnému zápachu, otřete přebytečné jídlo před vložením talířů, příborů, misek a dalších předmětů do myčky nádobí. Když jste již u toho, odstraňte také papírové štítky přilepené k novým nepoužitým kouskům. 

TIP: Pokud tedy patříte teprve mezi budoucí spokojené, doslova "uživatele" tohoto praktického domácího pomocníka, existuje spousta užitečných internetových stránek, které vám pomohou zorientovat se v nepřeberném počtu možností. Například https://cestakbydleni.cz/mycky-nadobi/ vám nabízí výběr toho nejlepšího, co současný trh nabízí, stačí si jen vybrat.

Dále postupujte podle našeho podrobného průvodce a naučte se, jak myčku čistit a udržovat správným způsobem.

1. Denně odstraňte kousky jídla

Zvykněte si očistit všechny zbývající kousky potravin po každém cyklu mytí nádobí. Vytáhněte spodní stojan, abyste našli jakékoliv zbytky jídla, které by mohly spadnout pod něj, a odstraňte je papírovou utěrkou, abyste zabránili zápachu a budoucímu hromadění. Také odtok myčky může být někdy ucpaný většími kousky jídla. Lokalizujte ho na spodní straně myčky a vyjměte jídlo rukama, než setřete oblast čistým hadrem. Pravidelné čištění odtoku zbytků potravin z myčky zvyšuje její účinnost a časem vám ušetří peníze. Ucpaný odtok může poškodit čerpadlo myčky nebo poškrábat nádobí.

2. Týdenně vyjměte a opláchněte filtr

Je to jednoduché: Pokud filtr není čistý, ani nic jiného nebude. Chcete-li eliminovat otravné fleky na vašem nádobí, odemkněte a vyjměte filtr, který se nachází pod spodním ramenem ostřikovače, a opláchněte jej pod horkou tekoucí vodou. Měkkým zubním kartáčkem vyčistěte síto a plastový rám, abyste odstranili veškerý tuk nebo částice uvízlé ve štěrbinách. Jakmile je to jako nové, zamkněte ho zpět na místo. Pokud si nejste jisti, kde je umístěn filtr vašeho stroje, podívejte se do návodu k obsluze nebo na web výrobce.

3. Spusťte mycí cyklus s octem nebo čisticí tabletou

Ať už se rozhodnete použít čisticí tabletu do myčky nádobí, nebo se vydat na cestu pro kutily a se špínou zatočit směsí bílého octa, je důležité se zbavit nečistot a odstranit všechny zachycené částice, nahromaděné minerály a zbytky detergentu.

Pro domáckou možnost:

  • Nalijte 2 dl bílého octa do nádoby nebo šálku a umístěte jej na horní mycí stojan v myčce na nádobí. Když spustíte mytí, ocet pomůže dezinfikovat vnitřek.Ujistěte se, že nádoba je vhodná do myčky.
  • Na dno myčky nasypejte jeden šálek (180 g) jedlé sody. Jedlá soda pomůže absorbovat nepříjemné pachy a vaše myčka bude vonět svěžestí. 
  • Spusťte cyklus mytí za vysoké teploty a nechte jej běžet. Nastavte si časovač na polovinu mycího cyklu, abyste se nezapomněli vrátit k myčce.
  • Zastavte cyklus uprostřed a otevřete dvířka myčky. Nechte ocet a jedlou sodu cca 20 minut pracovat. Začnou odstraňovat zapuštěnou špínu a odstraní nepříjemné pachy.
  • Vnitřek zařízení otřete suchým bavlněným hadříkem, dokud nebude suchý. Pokud opakujete tento proces jednou měsíčně, zabráníte hromadění zbytků potravin a zastavíte nepříjemné pachy.

Údržba myčky zvenčí

Způsob čištění vnějšího povrchu myčky závisí na stylu a provedení. Pokud má na přední straně tlačítka nebo ciferníky, věnujte čas jejich čištění každý měsíc. K odstranění usazenin, které by mohly způsobit jejich nesprávnou funkci, použijte starý zubní kartáček a tekutý prací prostředek na mytí rukou. U modelů, které mají ovládací prvky zabudované do horní části dveří, je utírejte měsíčně nebo podle potřeby.

1. Otřete vnější část myčky a těsnění dveří

Těsnění dveří na myčce je náchylné ke znečištění. Navlhčete hadr bílým octem a poté s ním přejeďte přes měkký bílý plast na těsnění dveří. Prohlédněte těsnicí šev, abyste se ujistili, že jste odstranili veškerou špínu. Otřete celou vnější část myčky stejným octovým hadříkem. Měsíční čištění zajistí, že vaše myčka bude vonět čerstvě a zabrání růstu bakterií. Pokud si všimnete nepříjemných pachů nebo vaše myčka přestane fungovat i po jejím vyčištění, možná budete muset nechat myčku zkontrolovat odborníkem.

2. Použijte ocet k otření stojanů a ramene ostřikovače

Pokud si přejete odstranit nahromaděnou špínu nebo jídlo na stojanech, můžete je vybrat a utřít bílým octem. Obdobně můžete odstranit rameno postřikovače a namočit do octa. Tím se uvolní různé usazeniny a vaše myčka bude pracovat efektivněji. 

  • rameno postřikovače rozprašuje vodu na nádobí a nachází se na spodní straně myčky
  • při demontáži ramena postřikovače si přečtěte návod k použití myčky
  • během odšroubování ramene odpojte myčku z elektriky

Myčka nádobí vs. ruční mytí nádobí

Je to velmi lidská vlastnost předpokládat, že bez ohledu na to, jak daleko pokročíme v technologii, stroje nikdy nebudou schopny nahradit naše dovednosti. Vezměte si například nádobí: první myčka byla zkonstruována v roce 1850 a o více než 150 let později mnozí z nás stále myjí nádobí ručně. Stále převládá mýtus, že ruční mytí je čistější a lepší pro životní prostředí - zejména pokud se vám podaří použít pouze jeden dřez plný vody pro nádobí celé rodiny. Avšak tomu tak vůbec není, protože myčky nádobí se stávají nejen mnohem levnější, ale také mnohem efektivnější ve spotřebě vody a energie.

Zde jsou důvody, proč byste měli přestat umývat nádobí ručně:

  • myčka nádobí bude vždy tou ekologičtější možností. Energeticky účinné myčky nádobí obvykle spotřebovávají méně vody než ruční mytí a také méně energie. Recirkulační čerpadlo myčky postřikuje malé množství vody po celém prostoru. Energie čerpadla i energie ohřevu vody jsou poměrně minoritní. Chcete-li umýt stejné množství nádobí, které se vejde do jediné dávky myčky plné velikosti a spotřebovat méně vody, musíte být schopni umýt osm souprav nádobí a omezit celkovou dobu, po kterou je kohoutek otevřený na méně než dvě minuty. Nemožné.
  • protože kuchyně mohou být zdrojem bakterií a choroboplodných zárodků, důrazně se doporučuje, abyste na nádobí používali horkou vodu, abyste zajistili, že nedochází k přenosu bakterií. Myčky nádobí mohou na nádobí stříkat vysoce kontrolované proudy vody o 60 stupních Celsia, což naše lidské ruce nezvládnou 
  • a co víc, kuchyňská houba se osvědčila - znovu a znovu - jako jedna z největších bacilonosičů ve vaší domácnosti, ne-li úplně největší.
  • myčky používají méně detergentů. Ve srovnání s mytím rukou, kde není žádná kontrola nad tím, kolik přidáváte mycího prostředku, se myčka opět jeví výhodnější.

Stále nejste přesvědčeni, že stroj dokáže dělat domácí práce lépe než vy? Neradi vám to říkáme, ale doslova plýtváte životem. Předáním všech povinností myčce nádobí ušetříte každý rok 230 hodin nebo téměř 10 dní. Což je docela přesvědčivý argument.

Zdroje:

https://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/g2877/dishwasher-tricks/
https://www.onegoodthingbyjillee.com/how-to-clean-your-dishwasher-in-3-easy-steps/

Klíčová slova: