Co vědět a udělat, než si vezmete svou první půjčku

Při neuvážlivé volbě a opomenutí podstatných zásad můžete půjčky brzy litovat
  |  Komerční sdělení

Potřebujete peníze? Řešíte v tomto směru svou první půjčku? Věřte, že půjčka je efektivní pomocí, ale je třeba držet se jistých zásad. Které to jsou?

Dnes je velmi snadné získat finanční prostředky prostřednictvím půjčky. Přestože půjčka funguje prakticky odnepaměti, platí stále, a dnes díky rozsáhlé nabídce na trhu dvojnásob, že tento finanční produkt je pro mnohé účinným řešením, ale pouze při dodržení jistých zásad. Při neuvážlivé volbě a opomenutí podstatných zásad tomu může být naopak. Vzhledem k tomu, že půjčit si peníze je dnes snadné a rychlé, o to důležitější je obezřetnost a pamatovat před půjčkou na základní pravidla.

Prvořadou záležitostí je samozřejmě výběr výhodné půjčky. Snad není třeba zmiňovat, že není dobrou a účelnou strategií, pokud tzv. sáhnete ihned po první nabídce, tj. první půjčce, na kterou narazíte. Na trhu je hned několik finančních společností nabízejících půjčky, které se tak snaží získat nové klienty.

Metody jsou různé a hlavním trikem bývá právě jistá výhoda v porovnání s konkurencí. Vše je ještě o to více usnadněno, že dnes pro sjednání a vyřízení půjčky není třeba ani chodit osobně na pobočku. Naprosto běžnou záležitostí je půjčka online, kdy vše vyřídíte z pohodlí domova. Což šetří čas i peníze.

Srovnávat, porovnávat, vybírat

První a zásadní je, kde a jak získat tu nejvýhodnější půjčku. Důležité je vybírat uvážlivě, s rozmyslem a rozhodně nic neuspěchat, jak se říká, spěchat pomalu. Zde obzvlášť, neboť při nesprávné volbě může půjčka způsobit spíše finanční problém než pomoc. Mezi osvědčené, praktické a efektivní způsoby patří tzv. online srovnávače.

Právě díky úvěrové kalkulačce můžete získat odpověď během chvilky. Jde o rychlý, snadný online nástroj, který je zdarma a je dostupný na internetu. Nejjednodušší cestou je právě využití této bezplatné služby na některém ze srovnávacích portálů na internetu. Jen tak můžete zjistit, jaká půjčka je nejvýhodnější právě pro vás, dle vašich potřeb, finančních možností apod.

Úvěrová kalkulačka na základě vámi zadaných kritérií zobrazí úrokovou sazbu jednotlivých poskytovatelů půjček, spočítá měsíční splátku i celkovou sumu, kterou ve výsledné fázi zaplatíte. Zpravidla stačí zadat částku, kterou si chcete půjčit a jak dlouho hodláte splácet.

Půjčení s rozumem

Půjčte si jen nezbytně nutnou částku. Berte si pouze potřebné peníze na danou věc, ať už se jedná o zaplacení pohledávek, uhrazení dluhu, faktury, nedoplatku, pořízení potřebné věci apod. Zkrátka nepodlehněte a neberte si více peněz, věřte, že pak to nese spíše nelibé následky, kdy jste nuceni splácet mnohem vyšší částku, která jednak nebyla nutná, dále zasáhne více do vašeho rodinného rozpočtu, a pak také jsou situace, kdy se snadno dostanete do dalších finančních problémů a jedna půjčka může následovat další.

Je velmi snadné si půjčit peníze, horší je to už se samotným včasným splácením. Podstatné je, aby se jednalo o smysluplnou online půjčku. Samozřejmě každý má jiné potřeby, životní situaci apod.

Zde je třeba i zvážit vhodný typ půjčky, ať už se bude jednat o účelovou (peníze na konkrétní věc, vše se dokládá), či neúčelovou, kdy peníze můžete použít na cokoliv, aniž byste uváděli důvod a následné doklady o čerpání finančních prostředků.

Ujasněte si finanční situaci, tj. jaký máte pravidelný měsíční příjem, jaké máte nezbytné výdaje, jak jste na tom s dluhy, zda máte jistý pravidelný příjem apod. Nezapomeňte i myslet na pokrytí jistých rizik, jako je nemoc, případná ztráta zaměstnání, rozchod či rozvod, výdaje za děti apod.

Výše RPSN

Cenu neovlivňuje jen výše úroku, ale především hodnota RPSN, tj. roční procentní sazba nákladů, která kromě úrokové sazby počítá i se všemi dalšími náklady souvisejícími s půjčkou, jako jsou například poplatky za vedení účtu, schválení půjčky, případné pojištění schopnosti splácet apod. Je třeba tak znát skutečnou výši RPSN, kdy se jedná o údaj zahrnující opravdu veškeré náklady.

Doba splácení

Než si vezmete půjčku, je třeba zvážit a rozmyslet si i celkovou dobu splácení. Delší doba splatnosti znamená nižší měsíční splátku, ale také vyšší celkový přeplatek. Je třeba na to pamatovat před sjednáním půjčky. Mějte na paměti, zda budete mít na splácení nejen teď, ale i za rok, dva či pět atd. Na základě toho je třeba se též informovat na poplatky a sankce za opoždění se splátkou, kolik vás bude stát případné odložení splátky či její navýšení apod.

Před podpisem smlouvy důkladně čtěte a ptejte se

Smlouvu si před podpisem raději přečtěte dvakrát, čtěte opravdu důkladně a vše, i poznámky uvedené malým písmem, co by na pohled mohlo být považováno za nepodstatné. Čtěte vše. Ptejte se. Raději se zeptejte vícekrát, dokud si nebudete jisti, že všemu zcela rozumíte. Jak jednou podepíšete, není už návratu.

Klíčová slova: