Čerčany varují před pochybným kominíkem

Kominík se musí prokázat živnostenským oprávněním „Kominictví“
 

V Čerčanech se objevuje kominík, který se prokazuje údajnou spoluprací s obecním úřadem, což ovšem jeho pracovníci popírají. Co musí splňovat seriózní živnostník v oboru kominictví?

"Vzhledem k tomu, že se v Čerčanech  v poslední době objevují nabídky nejmenovaného kominíka, který se prezentuje údajnou spoluprací s Obecním úřadem Čerčany, upozorňujeme vás, že s žádným kominíkem nespolupracujeme," sdělila Markéta Šustová ze sekretariátu úřadu. Ten proto prosí, aby čtenáři informovali své starší sousedy, kteří nemají internet.

Jak poznat správného kominíka
Podle tajemníka Společenstva kominíků ČR se každý kominík musí prokázat živnostenským oprávněním „Kominictví“. Kominíci, kteří jsou registrování ve Společenstvu kominíků ČR, podepisují etický kodex a nesmí nikomu služby nutit. Seznam členů ze Středočeského kraje najdete na stránkách Společenstva kominiků.

Revizi dělá revizní technik, roční kontroly kominík
Revizi vydává pouze revizní technik, který má k tomu osvědčení s kulatým razítkem. Povinné roční kontroly podle vyhlášky 34/2016 může provést kominík s živnostenským oprávněním, který nemusí mít oprávnění revizního technika. Po kontrole je povinen vydat zprávu o provedení čištění a kontroly spalinové cesty. Nestačí tedy pouze paragon, ale zpráva se všemi náležitostmi.

Kominík podvodník se objevil už v březnu: Falešný kominík řádí v okolí Neratovic
Klíčová slova: