Soutěž Strážci památek vyhráli žáci z Netvořic

Žáci deváté třídy Základní školy Netvořice v okresním archivu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Žáci deváté třídy popsali život netvořické spisovatelky Ludmily Grossmannové Brodské a natočili videodokument o památkách Posázaví. Čeká je čtyřdenní pobyt na hradě Pořešín.

Vítězem třetího ročníku soutěže Strážci památek se stal tým 9. třídy Základní školy Netvořice ve složení Dominika Novotná, Barbora Stibůrková, Martin Fulín a Vojtěch Kluvanec. Na druhém místě skončilo družstvo benešovských gymnazistů a třetí příčku obsadil tým ZŠ a MŠ Kácov. 

Netvořická spisovatelka Ludmila Grossmannová Brodská

Netvořická spisovatelka

Prvním soutěžním úkolem bylo objevit doposud málo známou osobnost regionu Posázaví a sepsat její příběh. Vítězný tým se zaměřil na netvořickou rodačku, spisovatelku Ludmilu Grossmannovou Brodskou. „Navštívili jsme archiv v Benešově, pátrali v kronice Netvořic, pročítali rukopisy, psali vyprávění o spisovatelčině životě, kreslili mapu a portrét,“ popsali žáci vznik soutěžního dokumentu, do kterého poskládali střípky ze života spisovatelky.

Začátkem března navštívili okresní archiv v Benešově a zajímali se o její rukopisy a korespondenci. "Všichni jsme byli překvapeni, jak velké množství materiálů vztahujícího se k této rodačce z Netvořic je v archivu uloženo," uvedli žáci na stránkách své školy. 

Videodokument Cesta Posázavím

Druhým úkolem bylo vytvořit videopozvánku k návštěvě vybrané památky v regionu Posázaví. Vítězové natočili krátký film o několika posázavských památkách.

O dalším dokumentárním počinu žáka netvořické školy Martina Fulína se dočtete v článku: 
V Netvořicích vznikl dokument o jahodářství
Klíčová slova: