Příroda o sobě dává vědět: Labutí rodinka si oblíbila park, jinde se vznášejí dravci či krotí šelmy

Příbramský Nový rybník se raduje z nového labutího přírůstku
Zobrazit fotogalerii (9)
 

O výrazné obměně rekreačního areálu Nový rybník v Příbrami jsme psali před několika dny a dnes se vrátíme na stejné místo jen v krátkosti - prostřednictvím několika fotografií, díky kterým se podařilo zachytit i to, jak se zde zalíbilo několika labutím, které dokonce v těchto dnech přivedly na svět pět svých potomků. Na dravce zase zavítáme nedaleko Čáslavi a na drezuru šelem k Týnci nad Labem.

Návštěvníci příbramského areálu se, kromě této radosti v podobě malých labuťátek, mohou těšit v následujících týdnech na celou řadu novinek. Jednou z nich je zcela nové zázemí k občerstvení, moderní toalety, workoutové venkovní hřiště či plánovaná výrazná rekonstrukce minigolfu. Postupně se rýsuje i budova půjčovny sportovních potřeb, lodiček či šlapadel. 

První dny má za sebou již kompletně hotové workoutové hřiště či zbrusu nový skatepark. Obě novinky jsou již hojně využívány. "Workoutová hřiště po celé republice rychle přibývají a těší se zájmu široké veřejnosti. Proto jsme usilovali o umístění jednoho hřiště také přímo do areálu Nového rybníka, kam bezpochyby takové prvky patří. Povedlo se a doufáme, že hřiště bude dělat Příbramákům radost," říká ředitel sportovního zařízení Jan Slaba.

O letošních novinkách z příbramského sportovně-rekreačního areálu Nový rybník si přečtěte ZDE.

Za zábavou i odpočinkem také do Poděbrad

Modernizací neprošel jen areál v Příbrami, ale v posledních letech i přírodní koupaliště Jezero Poděbrady, které nabízí krásné písčité pláže i celou řadu sportovního využití pro malé i velké. Zejména děti mohou využít velkou i dvě malé skluzavky, celé rodiny si pak mohou zapůjčit loďky nebo šlapadla a parta mladých lidí jistě ocení i moderní beachvolejbalová a nohejbalová hřiště. Pro ty nejmenší je k dispozici herní koutek a pískoviště. Samozřejmostí je pak úschovna osobních věcí či pronájem slunečníků a lehátek. V areálu jsou také čtyři restaurační zařízení. Součástí je i oddělená nudistická pláž.

Na výcvik dravců a sov k Čáslavi

Pokud jste milovníci sov a dravců, ve Žlebech nedaleko Čáslavi v areálu obůrky je možné zhlédnout ukázky jejich výcviku. V červenci a srpnu denně kromě pondělí, v květnu, červnu a září pak pouze o sobotách a nedělích. Program začíná vždy v 12:00 a 15:30 přikrmováním bílých jelenů, na které navazuje sokolnický program.

Obora Žleby se nachází v parku pod zámkem Žleby. Ve stanovené dny je program zpestřen jedinečnou ukázkou dravců, při které mohou v jednom okamžiku prolétnout nad hlavami diváků sup, několik druhů největších orlů, luňák či drzý krkavec. Ukázka je rovněž doplněna výkladem o přírodě, životě dravců a záchranné stanici. Kromě dravců a sov zde spatříte i bílé jeleny, muflony, daňky či vodní ptáky. 

Park Ringelland založili v roce 2008 manželé Olga a Ivan Ringelovi, spolu se svými syny Tomášem a Janem. Olga, Ivan i Jan Ringelovi jsou vyučeni chovateli cizokrajných zvířat a jako takoví působili jako ošetřovatelé v zoologických zahradách (Dvůr Králové, Jihlava) a později jako drezéři exotických zvířat v cirkuse.

Na šelmy do parku Ringelland

Každý den ve společnosti zvířat, zvláště pak šelem, přináší zejména chovatelům spoustu neopakovatelných zážitků. A byla by škoda se o ně nepodělit... Právě proto manželé Olga a Ivan Ringelovi založili nedaleko Týnce nad Labem, konkrétně v obci Habrkovice, zvířecí park Ringelland, kde mohou návštěvníci vstoupit do bezprostřední blízkosti cizokrajných zvířat, pohladit si je a zhlédnout nejrůznější vystoupení se zvířaty. V Ringellandu totiž zvířata pouze nevystavují, ale pořádají i představení pro diváky, aby ukázali, co se takové šelmy naučily.

Ringelland je pro veřejnost otevřen denně, představení se konají v sobotu i v neděli od dubna do října. Pokud byste chtěli zvířátkům udělat radost a něco jim přivézt, můžete jim vzít jablka, tvrdé pečivo či salát. Jestliže se rozhodnete přivézt dokonce meloun, bude z něj mít největší požitek především hroch Davídek.

Vyrazte za zábavou: Park Mirakulum nabízí hrad i vyhlášené lanové centrum, Třebovle zase překážkové dráhy - více čtěte ZDE.