Palackého most na odpis? Dnes ho kontrolovali potápěči, chystají se i hloubkové vrty

Most je starý téměř 150 let
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Palackého most mezi Smíchovem a Podskalím v posledních týdnech prozkoumávali potápěči v rámci celkové diagnostiky, kterou si zadala Technická správa komunikací. Most je ve špatném stavu a plánuje se jeho rekonstrukce, ke které je nejprve nutné zhodnocení jeho stavu. Průzkum zatím ukázal, že pilíře nejsou podemlety. V květnu a červnu jsou na mostě v plánu zátěžové zkoušky.

V březnu potápěči zkoumali dno v okolí pilířů mostu, zjišťovali, zda nejsou podemlety vodou, což by mohlo ohrozit statiku konstrukce. Podle ředitele TSK Petra Smolky v březnu v okolí mostu pracovalo několik potápěčských jednotek. "Samotný průzkum trvá už od začátku roku," uvedl.

Dodal, že pracovníci už na konstrukci umístili tepelná čidla, která kontrolují změny materiálu v závislosti na teplotě. S pomocí geodetických bodů zároveň společnost Inset monitoruje rozpínání mostu v řádu setin milimetrů. Výsledky měření podobně jako u jiných diagnostik vyhodnotí Kloknerův ústav ČVUT.

V rámci celkové diagnostiky jsou v plánu mimo jiné i hloubkové vrty, které mají za úkol zmapovat podloží pilířů. Podle Ludvíka Hegrlíka z firmy Inset budou některé vrty dlouhé až 30 metrů, protože Palackého most je na rozdíl od mostu Legií a Hlávkova mostu, kde nyní také TSK nechává dělat diagnostiku, postaven na štěrkovém podkladu. Vrty však podle zadání musí jít až na skálu, proto se předpokládá jejich větší hloubka.

Poškodilo ho i bombardování

Základní kámen mostu byl položen v roce 1876, konstrukce byla poškozena bombardováním za druhé světové války a v 50. letech byla původní kamenná stavba rozšířena betonem. Most je památkově chráněn, podle zástupců TSK funguje spolupráce s památkáři bezproblémově. "Most měl složitou historii, ty šrámy, které případně odhalíme, budou sloužit pro projekt rekonstrukce, který připravuje TSK," uvedl Hegrlík.

Součástí diagnostiky budou zátěžové zkoušky s pomocí naložených kamionů, které mají odhalit pohyby konstrukce při extrémní zátěži. Budou se odehrávat o dvou víkendech v květnu a červnu za omezení tramvajové a automobilové dopravy, podle mluvčí TSK Barbory Liškové vždy v noci.

Stav mostů v Praze je kritický

Výsledky diagnostiky by podle mluvčí měly být známy v listopadu, následovat bude soutěž na projektanta rekonstrukce, která začne nejdříve za dva roky. Problémy se stavem mostů se v Praze řeší dlouhodobě, předloni se zřítila lávka v Troji. Kromě Palackého se nyní provádí diagnostika Hlávkova mostu a mostu Legií, které jsou rovněž ve špatném stavu. Diagnostika a dopravní omezení čekají i Barrandovský most a Lanový most na Jižní spojce. Špatně je na tom také Libeňský most, kde město připravuje rekonstrukci.