Pražské obchodní centrum Europark se významně rozroste, nový investor zaplatil přes 80 milionů eur

Europark se otevřel v roce 2002
Zobrazit fotogalerii (12)
 

Pražské obchodní centrum Europark se otevřelo v roce 2002 a aktuálně v něm najdete 73 obchodů. V blízké budoucnosti se Europark významně rozroste díky vstupu nového investora. 

Europark nyní provozuje společnost SES Spar European Shopping Centers. Aktuálně do podniku vstupuje developer DBK Praha a.s., která společně se strategickým partnerem Proxy finance získá v podniku 76% podíl. Transakce se podepsala včera, tedy 2. dubna 2019 s platností od 4. dubna 2019. Podle našich informací z důvěryhodného zdroje hodnota obchodu přesáhla 80 milionů eur. Obchod financuje Česká spořitelna, SES si jako poradce vybral společnost JLL (Jones Lang LaSalle).   

SES do spolupráce přináší mezinárodní zkušenosti s provozem obchodních center a silné vazby na mezinárodní maloobchodní značky, DBK Praha podnik doplní detailním pochopením českého maloobchodního prostředí a development a management obchodních center.

Jaké jsou cíle projektu?

Cílem společného podniku je další rozvoj Europarku. Ambicí je být jasnou jedničkou ve spádové oblasti, pokračovat v úspěšném marketingu, být první volbou pro rodinný i hobby nákup. Navíc oblast kolem stávajícího obchodního centra dovoluje další rozvoj služeb. Současné vedení obchodního centra zůstává beze změn, ředitel Ing. Libor Pospíšil i jeho tým dále pokračují na svých pozicích.

Na otázku „Proč jste přistoupili k investici do Europarku“ odpovídá za dozorčí radu DBK Praha Ing. Hana Gavendová: „Europark je zajímavý tím, že má k dispozici ještě dalších 180 tisíc čtverečních metrů plochy. Kapacitu centra tím můžeme zdvojnásobit a udělat ho tak ještě atraktivnějším, než momentálně je. Smlouvu o vstupu jsme podepsali včera, tedy 2. dubna 2019.“

Europark leží na jihovýchodním okraji Prahy a ročně ho navštíví více než 4 miliony zákazníků. Europark získal velkou oblíbenost atraktivním mixem obchodů a restaurací a orientuje se na milé rodinné akce. Specialitou je Dětský svět a úspěšnou atrakcí je například devítikošové discgolfové hřiště nebo v lednu a únoru ledová plocha uvnitř v pasáži. Letos se ještě chystá například výstava současného výtvarného umění EUROPARK ART, letní dětský festival ke konci školního roku, nebo Dopisy Ježíškovi, charitativní akce před Vánoci.

O SES Spar European Shopping Centers

SES vybudoval a provozuje obchodní centra v 6 evropských zemích, lídrem je v Rakousku a ve Slovinsku. Aktuálně řídí 29 center. Pronajímá se 790 tisíc metrů čtverečních obchodních ploch. V roce 2018 dosáhli nájemci v projektech SES obratu 2,76 mld Eur. Další informace na: www.ses-european.com and presse.ses-european.com.

DBK Praha, a.s., provozuje úspěšná obchodní centra, mimo jiné DBK Praha, Zlatá brána Prostějov, Galerie Přerov, Chomutovka atd. Dbá na vysokou kulturní hodnotu obchodních center a respektuje historické souvislosti umístění obchodního centra stejně jako na moderní nákupní zvyklosti zákazníků a potřeby nájemců obchodů.

Rekonstrukce DBK

Už téměř třicet let patří obchodní dům DBK k neodmyslitelným dominantám okolí metra Budějovická. Nedávno komplex prošel totální rekonstrukcí, která trvala pět let. Zatímco dříve se mohl zákazník „rozhlížet“ na deseti tisících metrech čtverečních, teď má k dispozici šestnáct tisíc. Do hlavní části rekonstrukce se investovalo kolem 250 milionů korun, což ale samozřejmě není konečná částka.

Nezůstal tu zkrátka kámen na kameni a DBK se stalo moderním obchodním centrem se vším všudy. Tomu všemu samozřejmě předcházely studie a úvahy, jak vše udělat co nejlépe. Podle zájmu zákazníků se to evidentně povedlo, každý rok jich totiž přijde o něco více.

Rekonstrukce Zlaté brány

V listopadu 2013 se v centru Prostějova otevřelo nové obchodní centrum Zlatá brána. Komplexní rekonstrukce bývalého obchodního domu Prior znamená, že návštěvníci mají k dispozici moderní prostory, ve kterých si doslova každý najde to své. Ve Zlaté bráně je dnes 39 obchodů či služeb, mezi největší nájemce patří supermarket BILLA, obuv CCC, hračky Dráčik či další specializované obchody.

Socialistické nákupní středisko se tak během necelého roku změnilo k nepoznání. Investice bezmála 100 milionů se rozhodně vyplatila, beton a mozaiky Prioru nahradilo hlavně sklo, prodejní plocha se zdvojnásobila. Změnily se i samotné vchody, které kopírují ústí uliček mezi starými domy, které zde stávaly ještě před Priorem.

Rekonstrukce OD Zlín

Bývalý Prior ve Zlíně prošel obrovskou proměnou. Baťovský obchodní dům otevřený na náměstí Práce v centru města v roce 1931 podle návrhu architekta Františka Lydie Gahury je po roce a čtyřech měsících v naprosto jiném kabátě. Úpravy přitom respektují baťovskou architekturu, která je zde velmi významným prvkem. Majitelé po dohodě s památkáři vrátili budově původní vzhled, což znamená zejména neobvyklé členění oken. Ty v nejnižších dvou patrech sahají od země až ke stropu a směrem nahoru se postupně zužují.

Samozřejmě se totálně změnil interiér, došlo i na statiku, protože se během prací zjistilo, že stropy nejsou zcela takové, jaké je ukazuje historická dokumentace. Obchodní domy dnes návštěvníci najdou ve dvou poschodích, nacházejí se tam i gastropodniky. Proměnou prošel i prostor před samotným obchodním centrem, kde je opravené a větší parkoviště. První hodinu parkování tam máte zdarma.