Čína se chlubí. Předvedla první torpédoborec nové generace

Na přehlídce se objevila i první čínská letadlová loď Liao-ning
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Čína si chce upevnit pozice v Jihočínském moři a okolo Tchaj-wanu a na přehlídce vojenského námořnictva představila první torpédoborec nové generace, z nějž lze odpálit řízenou střelu.

Přehlídky u příležitosti 70. výročí založení čínského námořnictva se na palubě dva roky starého torpédoborce Si-ning zúčastnil také čínský prezident Si Ťin-pching.

Prezident dohlíží nad modernizací čínské armády. Peking investuje mimo jiné do stavby letadlových lodí, raketových systémů nebo do stíhaček s technologií stealth, díky které jsou takové letouny obtížně zjistitelné radarem.

Čínská státní televize přinesla záběry torpédoborce Nan-čchang, prvního z flotily torpédoborců o výtlaku 10 000 tun.

První letadlová loď navržená i vyrobená v Číně stále nemá jméno, podstupuje testy na moři, a na přehlídce tedy nebyla. Do služby by měla být oficiálně uvedena kolem roku 2020.

Upravili starou loď bez motorů i navigace

Mezi plavidly se zato objevila první čínská letadlová loď Liao-ning. Toto 300 metrů dlouhé plavidlo Peking získal úpravou staré sovětské letadlové lodi Varjag, zakoupené od Ukrajiny v roce 1998 bez motorů, navigace a zbrojního vybavení.

Čína informovala, že na přehlídce uvede nové jaderné ponorky. Singapurský bezpečnostní odborník Collin Koh si ale myslí, že ponorka, kterou dnes ukázala čínská televize, je spíše modifikovanou verzí stávajících čínských ponorek třídy Jin na jaderný pohon a s balistickými střelami, a nikoli zcela nový stroj.

Na nové ponorky je ještě čas

Nyní má čínské námořnictvo čtyři ponorky třídy Jin, které sídlí na základně Chaj-nan na jihu země. Pentagon se domnívá, že Peking začne budovat ponorky nové generace po roce 2020.

Dnešní přehlídky se zúčastnilo 32 čínských plavidel a 39 letounů a další válečné lodě z 13 zemí, například z Japonska, Vietnamu a z Austrálie. Delegaci na přehlídku a následné námořní sympozium, které se bude konat ve středu a ve čtvrtek, poslalo 61 zemí.

Klíčová slova: