Válka se přesouvá do vesmíru. Rusko chce shodit ISS, Musk aktivoval své satelity

Rusko vyhrožuje, že nechá spadnout stanici ISS
  |   zpráva

Z vesmíru se stává další válčiště ukrajinsko-ruského konfliktu. Šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin na sociální síti naznačil, že Mezinárodní vesmírná stanice ISS by mohla v důsledku sankcí uvalených na Rusko spadnout z oběžné dráhy a zřítit se do Spojených států nebo Evropy. Elon Musk zase na podporu Ukrajiny aktivoval své satelity.

Ostrá slova volil Rogozin v reakci na prezidenta Joa Bidena, který mimo jiné zmínil, že cílem sankcí je mimo jiné i degradovat ruský vesmírný průmysl včetně vesmírného programu. „Pokud zablokujete spolupráci s námi, kdo zachrání Mezinárodní vesmírnou stanici ISS před neřízenou deorbitací a pádem do Spojených států nebo do Evropy?“ napsal Rogozin na Twitteru.

 

Také upozornil, že oběžnou dráhu stanice a její umístění ve vesmíru řídí motory ruské výroby. „Existuje také možnost, že 500tunová konstrukce spadne na Indii a Čínu. Chcete jim takovou perspektivou vyhrožovat? ISS nelétá nad Ruskem, proto jsou všechna rizika na vaší straně. Jste na ně připraveni?“

Rusko jen blafuje

Podle odborníků jde ze strany Ruska o plané výhružky. „Ačkoli je to dramatické, jedná se pravděpodobně o planou hrozbu, a to jak kvůli politickým důsledkům, tak kvůli praktickým potížím s bezpečným odletem ruských kosmonautů z ISS.Obávám se však, jak invaze ovlivní zbývající roky provozu vesmírné stanice,“ uvedla Dr. Wendy Whitman Cobbová, profesorka strategických a bezpečnostních studií na School of Advanced Air and Space Studies.

Na vesmírné stanici jsou v současné době čtyři astronauti NASA, dva ruští kosmonauti a jeden evropský astronaut. NASA ve svém prohlášení uvedla, že "pokračuje ve spolupráci s Roskosmosem a našimi dalšími mezinárodními partnery v Kanadě, Evropě a Japonsku, aby byl provoz ISS bezpečný a nepřetržitý". Spolupráce by tedy měla fungovat jako doposud. Aby ISS fungovala, musí ruští kosmonauti a ostatní astronauti pracovat jako tým a spolupracovat.

Musk zapojil své satelity

Z vesmíru naopak přišla nečekaná pomoc Ukrajině, Elon Musk totiž připojil Zemi k internetu přes své satelity z projektu Starlink. Díky tomu je na Ukrajině nyní dostupné internetové připojení bez ohledu na situaci na bojišti. 

Rusové by na to mohli reagovat. Před šesti lety totiž umístili na oběžnou dráhu dva satelity Kosmos-2491 a Kosmos-2499. Vyrojily se spekulace, že jde o "zabijáky družic" tedy satelity schopné nějakým způsobem napadat a ničit či vychylovat z oběžné dráhy nepřátelské družice. Rusko nikdy nic nepotvrdilo a o účelu obou vesmírných zařízení mlčí.   

Zdroj: spacenews.com, euronews.com

KAM DÁL: Prvním evropským kosmonautem byl náš Vladimír Remek.

Klíčová slova: