V Říčanech to dokázali. Opět tam platí zákaz průjezdu kamionů

Policie měla hodně práce, něco podobného se čeká i nyní
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V Říčanech u Prahy dnes opět začíná platit zákaz průjezdu kamionů. Původní zákaz vyhlášený loni v listopadu krajský úřad zrušil. Město ale podstoupilo celý proces znovu a opatření obecné povahy nyní znovu nabylo účinnosti.

Podle krajského úřadu byly při vydání původního zákazu porušeny právní předpisy. Nedostatky se týkaly lhůt, stanovisek jednotlivých orgánů a způsobu vyvěšení na úředních deskách dotčených obcí. Město proto muselo zhruba tři desítky zákazových značek zakrýt. Dnes odpoledne je odkryje.

Říčany zákazem reagovaly na iniciativu Prahy, která avizovala podobně razantní postup proti kamionům. V Říčanech a okolí se opatření vztahuje na kamiony nad 12 tun, které nemají v místě nakládku nebo vykládku. Zákaz se týká zejména silnice druhé třídy číslo 101, která slouží jako přivaděč k dálnici D1. Kvůli nedokončenému Pražskému okruhu si tudy zkracují cestu řidiči na trase mezi Plzní a Brnem na jedné straně a Hradcem Králové či Mladou Boleslaví na straně druhé.

Na silnici 101 byly ve spolupráci s krajem už dříve umístěny vysokorychlostní váhy. Váží každou nápravu projíždějícího vozidla zvlášť. Prokázaly, že tudy každý den jezdí desítky přetížených aut. Dá se předpokládat, že pokles nákladní dopravy bude znovu velmi výrazný, což ukázala předchozí zkušenost se zákazem vjezdu. Podle odhadů šlo o úbytek zhruba tisíce nákladních vozů denně.

Rozhodnutí úředníkům navzdory: Říčany se znovu pokoušejí prosadit zákaz průjezdu kamionů. Více čtěte zde.
Klíčová slova: