Fáze Měsíce a růst hub. Mají na to vliv, nebo jde jen o mýtus?

Hřiby zůstaly už jen na vlhkých místech. Často jsou červivé
Zobrazit fotogalerii (3)
03.08.2017 - 07:30   |  

S vlnami horka v srpnu tradičně ubývá hub v našich lesích. Na jejich růst může mít vliv dokonce i měsíční fáze. V srpnu by si však houbaři měli podle mykologa dávat pozor hlavně na zapaření hříbků a jejich nevhodné skladování. Co nám hrozí?

Je to smutné, ale letních hub v tropických teplotách z lesa ubývá. Pokud jste si užili pořádné houbové žně, je rozhodně na čase se smířit s tím, že nás čeká období menších úlovků. Do košíků by se však houby měly vrátit na začátku září. Půjde však už především o podzimní druhy hub, a to znamená především hřiby! 

Fáze Měsíce má vliv. Není to žádný mýtus

"Jistě to je důležité. Když dorůstá srpek, tak dorůstají i houby. Vrcholí to během úplňku a pak zase ubývá," komentuje mykolog Jiří Baier. "Vím, že se říká, že je to jen mýtus. Jenže jak si vysvětlit, že všechny výstavy hub jsou přesně přizpůsobené tomu cyklu a nikdy se nekonají, například když Měsíc ubývá? Není to žádná náhoda," vysvětluje mykolog.

"Já se tím řídím celý život a opravdu to tak funguje," dokládá fakt svými zkušenostmi odborník. "Nejlepší sitauce je pochopitelně po přívalových deštích nebo po několika dnech vytrvalého deště, kdy je půda správně nasáklá. Pak se čeká asi pět dní a pak je to krása." 

Kde rostou v horku?

"Našli jsme jen pár kousků, ale když už někde něco rostlo, tak zpravidla v mechových brázdách, na cestách a v houštinách," svěřuje se úspěšný houbař Martin Čáslava. "Když jsme se byli podívat v jehličnatém lese, tak vůbec. Tam je moc sucho. Nejvíc jsme toho našli ve smíšeném a hlavně v údolí, kde je ještě stín a voda se nestihla úplně odpařit. Rostly taky podél potůčku, ale tam už byly jen červavé praváky. Bohužel jsme je tam museli nechat, i když to byly krásné velké kousky," vypráví Martin Čáslava s tím, že žal se jim podařilo zahnat ještě v lese.

"Vynahradili jsme si to na borůvkách, které už rostou. Byly dobré a sladké, takže jsme to brali jako takovou náhradu za dnešní neúspěch. Nasbírali jsme i na koláč, takže houby přijdou jen do polévky, ale zkrátka jsme rozhodně nepřišli. Navíc bylo v lese krásně," uzavírá debatu. 

V horku pozor hlavně na skladování

Při sušení postupným odpařováním vody zbyde z původního obsahu 90 % vody jen 14 %

"Stále je hodně lidí, kteří klidně sbírají houby do igelitové tašky. Nevím, co za tím je. Možná se bojí chodit s prázdným košíkem. Možná jde o spontánní rozhodnutí a oni zkrátka nemají jak jinak houby vzít. Přesto to není dobrý nápad, správný houbař by to nikdy neudělal. Raději by sundal klobouk nebo tričko a sbíral do toho," vysvětluje mykolog. 

Igelitka je sice skladná, ale houby z ní vám dokážou pořádně znepříjemnit život. Při zapaření se začínají rychle kazit a na jejich povrchu se velmi rychle množí bakterie. Houby obsahují bílkoviny, takže je to velmi podobná situace jako se syrovým masem! Při konzumaci zapařených úlovků vás čeká otrava. Připravte se na zvracení, průjmy a teplotu. 

V ledničce nám houby vydrží 3 až 4 dny. Rozhodně jim to však neprospívá. Lepší nežli skladovat čerstvé je udělat si praženici a tu potom uskladnit v mrazáku. 

Jestliže se vám podaří nasbírat v lese poslední letní houby, nebojte se využít horka při jejich uskladnění. Sušení hub je nejstarším způsobem jejich zpracování. Zkuste si taktiku našich babiček!

Hříbky velmi pečlivě nožem očistíme, vyloučíme červivé a nařežeme je na plátky, pokud možno podélně s nohou i kloboukem. Navlékejte na režnou nit jako korálky a zavěstě do oken do proudícího letního vzduchu. Plátky můžeme samožejmě také rozložit na lísky či rámy se silonovým pletivem, vždy v jedné vrstvě, aby vzduch mohl volně proudit.