Stálicí na českých zahradách je rybíz. Jak na jeho pěstování, aby byla bohatá úroda?

Červený rybíz může být i ozdobou zahrady
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Také máte na zahradě meruzalku? Její pěstování na českých zahrádkách patří totiž k letité tradici. Rybíz neboli meruzalka je oblíbeným keřem i stromkem, který při dobré péči vydrží plodit až čtyřicet let. Jaké podmínky vyžaduje, abyste měli dobrou úrodu?

Rybíz černý i červený jsou známé hlavně jako zásobníky vitamínu C a vlákniny. Z listů červeného rybízu se může vařit čaj, který se v lidovém léčitelství používá na podporu trávení a který zároveň působí močopudně. I proto se rybíz vždy na českých zahrádkách vyskytoval. V současné době je to již méně, ale kdo se věnuje užitkové zahradě, určitě si keřík nebo stromek rybízu nezapomněl vysadit. Jeho výrazné červené nebo černé plody zkrášlí v letním období okolí domu.  

Keřík, nebo raději stromek?

Všeobecně je lepší pěstovat rybíz ve formě keře. Ten se lépe zmlazuje a udržuje. Při dobrých podmínkách půdy dovede plodit až čtyřicet let. Stromkový rybíz stárne rychleji a vyžaduje oporu kmínku. Důležitý je také výběr stanoviště - rybízu se bude dařit na slunném stanovišti, ale plodí také v horských polohách, jež jsou o poznání drsnější. Snad právě proto byl vždy rybíz tolik oblíbený ve vesnických zahrádkách.

Mulčujte trávou a rybíz se vám odmění

Červený a bílý rybíz vyžaduje humózní, živné a vlhčí půdy s mírně kyselou reakcí. Černý rybíz je poněkud na půdu náročnější, potřebuje půdy lehčí a nevadí mu ani více vápenatá. Když si přinesete domů sazenice rybízu, je dobré je na několik hodin namočit do vody. Protože kořeny rybízu nejdou do hloubky, je nutné ho při výsadbě zasadit asi o 10 cm níže, než rostl předtím. 

Do okolí keříku raději dejte mulč z posekané trávy. Prospěje to vám i rybízu. Omezí to výrazně růst plevele, vy budete mít méně práce s jeho odstraňováním a zároveň půda nebude tolik vysychat. A rybíz, zvláště ten černý, potřebuje poměrně dost vláhy, takže v suchém létě je dobré ho občas vodou pokropit. Tráva zároveň vrací do půdy potřebné živiny, tudíž nebudete muset keře pak tolik hnojit.

Zmlazujeme keře i stromky rybízu po sklizni

Sbírání úrody rybízu bývá v červenci obvykle v plném proudu podle toho, jak jednotlivé odrůdy dozrávají. Až keře doplodí, je třeba je omladit řezem. Kvalitní úrodu dává keřový rybíz na dvou až tříletých větvích. Ty starší byste tedy měli vyřezat. Odstraňujte je těsně u země tak, aby keř měl celkem asi 8 až 12 větví. Jednoleté výhony nechejte růst a nezkracujte. Pokud budete tímto způsobem postupovat, každým rokem zmladíte zhruba jednu třetinu keříku. Zároveň je dobré keř zbavit i mladých výhonů, jež jsou slabé. 

Zmlazuje se pochopitelně i stromkový rybíz. Jeho větve se pokrátí také o třetinu a stromek se zbaví suchých větví. Je vhodné prosvětlit zvláště střed koruny stromku, aby měla dostatek světla. 

Připravujeme rybíz na zimu

Na zimu je vhodné travní mulč okolo keřů nebo stromků rybízu obnovit a dodat mu hnojivo v podobě dobře uleželého kompostu. Jinak rybíz nepotřebuje zvláštní ochranu na zimu. Maximálně ve výše položených zahrádkách nezapomenout obalit kmínek stromkového rybízu třeba jutovinou.