Jak může vypadat vaše zahrada a co by tam nemělo chybět?

Existuje mnoho druhů vybavení, které budete potřebovat podle typu zahrady a záhonů
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

Každý majitel zahrady má obrovské štěstí, že si může užívat čas na vlastním kousku zeleně. Každá zahrada má jinou velikost a tvar, ale také každý majitel je jiný. Díky tomu je každá zahrada zcela odlišná a originální. Plánujete zařízení nového pozemku nebo chcete oživit svůj stávající trávník a záhony? Co všechno by na zahradě nemělo chybět a co můžete mít doma pro své pohodlí?

Praktické věci vyřešte jako první

Nezní to sice příliš romanticky, ale v první řadě musíte skutečně vyřešit všechny praktické věci. Jestli nemáte dům připojený na veřejnou kanalizaci, budete potřebovat septik, žumpu nebo levné jímky, kde se bude skladovat biologický odpad. Musíte je pochopitelně nechat pravidelně vyvážet odbornou společností, ale v první řadě si je musíte nechat umístit na zahradu (pod zem) a připojit na odpady v domě. Celkem máte 4 možnosti, jak tuto situaci vyřešit:

  • veřejná kanalizace,
  • domovní čistička odpadních vod (ČOV),
  • septik,
  • žumpa nebo jímka.

Novou i starší stavbu můžete nechat napojit na veřejnou kanalizaci. Jestli nemáte tu možnost, budete jistě řešit další možnosti. Čistička odpadních vod je velmi oblíbená, protože s vyčištěnou vodou můžete zalévat zahradu. Naprostou klasikou jsou septiky, žumpy a jímky. Jejich výhodou je, že nepotřebují napojení na elektřinu. V každém případě ale nezapomeňte na povolení od vodohospodářského úřadu.

Základní vybavení pro každého zahradníka

Existuje mnoho druhů vybavení, které budete potřebovat podle typu zahrady a záhonů. Existují ale základní věci, které by neměly chybět v žádné zahradě. Elektrické nebo benzinové sekačky patří mezi ně. Trávník totiž máme na zahradě všichni. Chybět by neměla ani zahradní hadice, se kterou budete zalévat nejen záhony, ale také samotný trávník. Co dalšího nesmí chybět:

  • hrábě,
  • zahradní nůžky,
  • pracovní rukavice,
  • motyčka, malý kultivátor nebo rýč.

Poslední jmenované jsou důležité pro kypření záhonů všech druhů, velikostí a tvarů. Mezi užitečné produkty na zahradu patří zaručeně také kolečko. Pro milovníky užitkových zahrad bude jistě důležitý skleník nebo fóliovník a každý majitel zahrady by měl mít na zahradě také šikovný kompostér, díky kterému bude mít z rostlinných zbytků jedinečné, přírodní a domácí hnojivo.

Chcete mít doma bazén?

Bazény na zahradě jsou v dnešní době velmi populární a má je u domu každý druhý. Před nákupem máte na výběr mnoho možností a mnoho rozhodnutí, která musíte udělat. Nejdříve si zvolte, jestli bude nadzemní nebo zapuštěný do země. To je naprosto zásadní. Vybírat můžete také z materiálů bazénů. Na výběr máte plast, sklolaminát, beton nebo nerez.

Velmi důležitá je pochopitelně také velikost anebo volba sladké či slané vody. Rozhodovat se také můžete mezi bazény s konstrukcí nebo bez ní (u nadzemních variant). A důležitou volbou bude také příslušenství. Čištění vody je totiž v tomto případě nezbytné. Nejlepší je investovat do čisticího systému, díky kterému nebudete muset měnit vodu v celém bazénu každých pár dnů.

Květinové vs. užitkové záhony

Zahrady se od sebe hodně liší také tím, co na nich pěstujete. Většina lidí má na zahradě hlavně květinové záhony plné okrasných květin a keřů. Důležité je myslet na kombinace jednotlivých druhů rostlin, protože ne všechny si vzájemně prospívají. Jinak můžete experimentovat s tvarem, velikostí i barevností jednotlivých záhonů. Pamatujte, že zahradničení je efektivním způsobem terapie. Bez ohledu na to, pro jaké záhony se rozhodnete, se po práci na zahradě budete cítit lépe.

Druhou možností (nebo doplněním květinových záhonů) jsou užitkové záhony. Ovocné stromy, keře a nejrůznější druhy ovoce a zeleniny si můžete pohodlně vypěstovat na svém pozemku. Velkou výhodou je, že budete mít jídlo zadarmo. Hodně díky tomu ušetříte a navíc si vypěstujete suroviny, které nejvíce milujete a získáte je v bio kvalitě, aniž byste museli zaplatit vysoké ceny v obchodě.

Klíčová slova: