Kalendář zahrady: V červnu nesmí zahrádkáři zahálet

V červnu je správný čas na střih keřů
 

O rozkvetlou červnovou zahradu je třeba pečovat. Přečtěte si, co všechno kromě střihu okrasných keřů a sběru jahod musíme na zahradě stihnout.

Červen je pro zahrádkáře jeden z nejpříjemnějších měsíců. Zahrada je celá v rozpuku a při pohledu na jakékoli místo zahrady cítíte radost v duši. Proto je ale důležité, abyste neusnuli na vavřínech a svou zahradu dále zkrášlovali. Co všechno vaše zahrada v průběhu června potřebuje?

Nadchází čas vysázet ty nejchoulostivější letničky

V červnu už žádné třeskuté mrazy nehrozí, proto je ten správný čas na vysazování jiřin, azalek a mečíků. Pokud jste si tento rok naplánovali zasadit na zahradu rododendrony, je nyní ten správný čas, teplé počasí mu pomůže lépe zakořenit.

Letničky potřebují dostatek vláhy

Okrasné stromky a keře čekají na letní sestřih

Střihem si můžete většinu okrasných stromů a keříků vytvarovat podle vlastních představ. A právě k tomuto úkonu je červen nejpříhodnější, rostliny rostou v nejteplejším jarním měsíci nebývale rychle. Silnější prostřih tedy brzy zaroste novými a silnějšími větvičkami.

Vyletněte exotické rostliny z obýváku

Exotické rostliny, které jsme nuceni přes zimu uklidit do tepla domova, si zaslouží užít si trochu teplého venkovního počasí. Slunce a čerstvý vzduch je vzpruží.

Vyletněte kaktusy nebo například pouštní růži.

Saláty ze záhonů nahraďte fazolkami a hráškem

Saláty a další zeleninu, kterou jste zasadili v březnu, už máte sklizenou a nyní je potřeba doplnit záhonky o nové zásoby. Zasaďte si fazolky a hrášek.

V druhé polovině června je nejlepší doba na ořezání rebarbory. Čím déle budete se sklizní čekat, tím více bude rebarbora kyselejší. Upečte si z ní koláč nebo ji zavařte do domácí marmelády.

Sázejte, sázejte, sázejte

Spousta jarních rostlinek odkvétá, nenechte na svých záhoncích nebo na skalkách prázdná místa a pravidelně dosazujte nové rostliny. Je čas letniček.

V červnu přichází první sběr jahod

Jahodová sezona konečně dorazila

Červen je měsíc jahod, procházejte tedy jahodníky pravidelně a sbírejte již uzrálé plody. Škoda každé jahody, která uhnije.

Chraňte své rostliny

Teplé počasí nenahrává pouze rychlému růstu rostlin, ale bohužel i jejich škůdci jsou aktivnější. Dávejte dobrý pozor, zda vaše rostliny nenapadli škůdci. Je dobré se včas zásobit postřiky.

Ve svém živlu jsou i slimáci a plzáci, jak se proti vlezlým okusovačům bránit, najdete zde.

Bojujte s plevelem

Nejen tráva roste jako z vody, ale i nepříjemný a zahrádkáři nenáviděný plevel. Pokud boj s ním zanedbáte v červnu, po zbytek léta už válku nevyhrajete. Vytrhávejte tedy nevítané rostliny ze svých záhonků, skalek i trávníku pravidelně.

I v červnu dodávejte půdě živiny

Půda a rostliny potřebují dostatek živin pravidelně. Aby se rostlinám lépe dařilo, dopřejte jim extra dávku živin pomocí organického hnojiva, které vyrobíte z vytrhaného plevele - připravte si ho podle našeho návodu.

Odkvetlé cibuloviny vykopejte a připravte na další rok

Cibuloviny, které na jaře rozkvetly v našich zahradách, mají pro tento rok již odpracováno. Vykopejte je, očistěte od přebytečné hlíny a schovejte ve sklepě na suchém místě. Nejlépe v dřevěné bedýnce. Z krokusů, tulipánů, narcisů a dalších cibulovin se můžete těšit opět příští rok.