Princ Harry odletěl z Británie zpět do Kanady. Opravdu to tak chtěl?

Princ Harry s rodinou bude žít střídavě v Británii a v Kanadě. Radost z toho nemá (téměř) nikdo
 

Rodina Sussexů chce žít jako ostatní běžní lidé. To by možná šlo, kdyby Harry zkrátka nebyl z královské rodiny. Snad si to měla Meghan lépe promyslet ještě před svatbou, možná je to rozhodnutí obou manželů stejným dílem. Jisté ale je, že ulehčení pro jednoho může přidělat velké problémy ostatním.

Se sportovní taškou přes rameno a dvěma osobními strážci přiletěl v noci na dnešek do kanadského Vancouveru britský princ Harry, aby v této zemi začal nový život se svou manželkou Meghan a synem Archiem. Jasné zatím není, kde budou žít, čím se budou živit a kdo jim bude jako členům královské rodiny platit ochranku. Jisté je jen to, že od jara nebudou disponovat titulem královská výsost.

Přijdou o titul

Rozhodnutí opustit role předních členů královské rodiny a finančně se osamostatnit oznámili mladí manželé tento měsíc a překvapili tak všechny, včetně královny Alžběty II. Ta posléze svolala „krizový královský summit“ a minulý týden Buckinghamský palác oznámil, že Harry a Meghan přijdou o titul královská výsost, ač vévodou a vévodkyní ze Sussexu zůstanou. Nebudou už též placeni z veřejných prostředků a přestanou plnit pracovní povinnosti plynoucí z příslušnosti ke královské rodině. Mohou ale pokračovat v soukromých charitativních aktivitách.

 

Kde budou žít?

 

Harry odletěl do Vancouveru poté, co se v pondělí ještě setkal s britským premiérem Borisem Johnsonem a zúčastnil se v Londýně britsko-afrického summitu. S manželkou Meghan chtějí nyní podle britských médií svůj čas dělit mezi Británii a Kanadu, ač většinu roku zřejmě stráví v Kanadě. Zatím není známo, kde budou žít. Spekuluje se mimo jiné o Vancouveru či Torontu.

Meghan natáčela v Torontu

Pro Toronto hovoří fakt, že tam Meghan dříve nějaký čas žila, když ještě jako americká herečka točila televizní seriál Kravaťáci. V Torontu také žije její blízká přítelkyně Jessica Mulroneyová, která Meghan občas hlídá syna. Tato módní návrhářka je provdána za televizního moderátora Bena Mulroneye, syna někdejšího kanadského premiéra.

Boj s paparazzi

Harry a Meghan pohrozili právními kroky paparazziům, kteří se usídlili u jejich současného domova na ostrově Vancouver Island. Právníci páru uvedli, že dnes zveřejněné fotografie, na nichž je Meghan se synkem Archiem na procházce se psy, vznikly bez jejího souhlasu a že se fotograf ukrýval v křoví a špehoval ji. Zástupci bulváru prý používají objektivy pro focení na dálku a snaží se rodinu vyfotit, i když je v domě.

Kdo to zaplatí?

Další spekulace, které zajímají zejména daňové poplatníky, se vedou o to, kdo ponese náklady na bezpečnostní opatření života Harryho rodiny v Kanadě. Podle britského bulvárního deníku Daily Mail nedávno kanadský premiér Justin Trudeau uvedl, že se o tom zatím nejednalo.

„Jsem si jistý, že o tom budou velmi horké diskuse mezi kanadskou a britskou vládou,“ řekl o víkendu expert na královské finance David McClure.

Podle kanadských médií je mínění v zemi rozděleno v názoru na to, že si Harry a Meghan vybrali Kanadu za druhý domov. Podle jednoho z nedávných průzkumů by většina Kanaďanů chtěla Harryho jako generálního guvernéra, tedy zástupce britské královny. Jiný průzkum ale ukázal, že vítáni moc nejsou a že většina Kanaďanů nechce platit výdaje na zajištění jejich bezpečnosti.

Klíčová slova: