Místo domova důchodců domov pro holuby. Praha 6 už několik let není schopná najít řešení

Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dům v Šolínově ulici zatím stále leží ladem, i když je potřeba říct, že tomu není tak dlouho, kdy se městská část Prahy 6 snažila situaci vyřešit. Je dodnes otázkou, jestli byl její plánovaný postup v pořádku. Z výběrového řízení se nakonec stáhly všechny tři zapojené subjekty a dnes je trojdomí v Šolínově ulici stále jenom domovem pro holuby. 

Chátrající trojdomí v Šolínově ulici patří Praze 6, ale přesto objekty už přes pět let zejí prázdnotou. Celý objekt má přitom bohatou historii a když byl 28. září 1924 s velkou slávou otevírán, asi se nepředpokládalo, že z něj později bude prázdná ruina. 

Iniciativa vzešla z aktivity Elišky Purkyňové. Ta přišla s nápadem, jak řešit problém s nedostatkem bytů po první světové válce. Díky politickému vlivu Karla Kramáře byly získány lukrativní pozemky v dnešní Šolínově ulici a stavba Útulného domova pro osamělé ženy mohla začít. 

Dům č. 1 a 3 realizovala architektka Petříková a dům č. 5 byl postaven na základě plánu architekta Miroslava Purkyněho, syna Elišky Purkyňové. Dům svému účelu sloužil jen do padesátých let, ale byl stále využíván pro sociální služby. Národní výbor z trojdomí vytvořil domov důchodců, kterým zde s tímto účelem sloužil až do roku 2013. 

Zde však začíná jeho smutná historie. Vchodové dveře jsou uzavřené a v objektu neprobíhá žádná rekonstrukce. Senioři se z budovy přestěhovali do nově postaveného objektu Eliška v ulici Cvičebná na Břevnově, ale poptávka je mnohem vyšší než kapacita domů pro seniory. 

Jen o několik metrů dál vzdálený domov důchodců Elišky Purkyňové má aktuálně 1 100 žádostí, kterým nemůže vyhovět. Proč se tedy v takové situaci už přes pět let čeká na nějaké řešení? 

Hokus pokus

Magistrát hlavního města Prahy v roce 2014 svěřil dům Praze 6 za podmínky, že jeho budoucí využití bude znovu v sociální oblasti. Ještě ten rok přišla tehdejší starostka Prahy 6 Marie Kousalíková s návrhem, že by se zde mohl vytvořit domov pro seniory z divadelní a hudební branže. Projekt s názvem Dům čtyř múz však nikdy nedospěl k reálnému řešení. 

Pořádné dusno a mnoho spekulativních otázek se otevřelo v minulém roce, kdy Praha 6 v souvislosti s objektem v Šolínově ulici vyhlásila výběrové řízení. To mělo najít firmu, která celý objekt zrekonstruuje a bude následně provozovat domov důchodců na dlouhých 30 let. Na situaci velmi radikálně reagovala Pirátská strana a celé téma se dostalo na veřejnost. 

Pirátská strana vznesla námitku, že město nemůže ztratit na 30 let budovu v miliardové hodnotě, aniž by mohla ovlivňovat finální podobu rekonstrukce. Jako podobný příklad strana zmiňovala nevýhodnou smlouvu o pronájmu a rekonstrukci břevnovské polikliniky z roku 2010. 

Petice a zpátečka

Piráti během několika dní získali 600 podpisů pod petici, která formulovala jejich podezření z nevýhodného obchodu pro všechny občany Prahy 6. Zároveň podali podnět k ÚOHS. Z výběrového řízení se po medializaci celé kauzy stáhly všechny tři firmy, a tak se situace ocitla zase na úplném počátku. 

Zda Piráti pomohli Praze 6 od nevýhodné smlouvy, je dodnes otázkou sporu. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář celou iniciativu vnímá jako bezbřehý aktivismus. Dnes je tak trojdomí v Šolínově stále prázdné. Situace by se mohla měnit po nedávné prohlídce objektu, které se zúčastnili primátor Zdeněk Hřib a radní pro sociální oblast a zdravotnictví Milena Johnová, které doprovázel starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. 

Schůzku iniciovali Piráti Prahy 6. Prostor by měl v budoucnu nadále sloužit jako domov důchodců, ale i díky dlouhodobému chátrání objektu je potřeba velmi nákladná rekonstrukce s odhadem kolem 300 milionů korun. To dle městské části nelze zaplatit v vlastního rozpočtu, a tak se Praha 6 pokouší navázat spolupráci s magistrátem. Následující dny tedy prokážou, zda trojdomí v Šolínově ulici čeká lepší budoucnost.