Začíná hra na mrtvého brouka. Je občan opravdu tak hloupý, jak si Andrej Babiš a jeho tým myslí?

Střet zájmů je podle mnohých naprosto zřejmý
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Začala další velká hra Andreje Babiše a jeho spolupracovníků o to, zda se podaří udržet voliče v blažené nevědomosti. Na rozjetém kolotoči nesedí pan premiér sám, zjevně se točí i část vlády. Třeba ministryně Klára Dostálová už má za sebou první minelu ohledně auditu. Český občan ale snad není tak hloupý, jak si pan premiér Babiš a jeho tým myslí. 

/KOMENTÁŘ/ Nic nevím, nikoho jsem neviděl, neznám, ani Babičku jsme nečetli. Tak nějak vypadají prohlášení z našich daní placených ministrů. Prim zatím hraje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která má tu smůlu, že k ní závěr Evropské komise doputoval. Ale ne, nebojte se, milé děti. Andrej Babiš není žádný Stoupa, on to předpokládal. Takže si tento resort pojistil jednou ze svých nejloajálnějších podržtašek.

Tato paní Dostálová předstoupila před veřejnost a na konto zmíněné zprávy prohlásila: „Nemám co zveřejňovat, pokud jsem ten dokument nečetla. Nevím, jestli je tam napsáno, jestli je premiér ve střetu zájmů. A nezajímá mě to. Jako ministři a jako politická reprezentace dokument nemáme. Chápu pozici úředníků, kteří říkají, že režim tajný je pro ně svatý.“ Vidíte, drahé děti, takhle se to dělá, takhle se pracuje!

Paní ministryně, sbohem

Je neskutečné, že státního zaměstnance, potažmo ministryni vlády nezajímá, jestli její šéf neporušuje zákony! Kdybych já řekl svému bossovi, že mě nezajímá obsah webu, kam píšu, asi bych se se zlou potázal. Tedy v případě, že bych nebyl placený za mlžení, dezinformace, zakopávání pod koberec a získávání času. Neméně neuvěřitelné je, že tentýž státní zaměstnanec ignoruje své povinnosti konat v co nejlepším zájmu České republiky a neseznámí se s tak důležitým dokumentem.

Zpráva je podle mluvčího Evropské komise konečná. Česko poté, co obdrží český překlad, má dva měsíce jen na to, aby sdělilo, jak naloží s připomínkami v auditu a jaká navrhne řešení. Podle serveru Neovlivni.cz, který audit získal, je pro Babiše (rozuměj pro Česko) zdrcující. Má do poslední koruny vrátit až půl miliardy korun, které neoprávněně získal pro své firmy. Dokonce i "slavná" a kritizovaná moderní linka Penamu bude nakonec zaplacena námi všemi.

A těžko pochopitelné je, že tentýž státní zaměstnanec a vládní činitel raději mlží a vymýšlí si, než aby pracoval s fakty a rozvážně konal ve prospěch České republiky. Jde o loajalitu k premiérovu charizmatu, nebo je paní Dostálová pod tlakem? Nebo možná jen účel světí prostředky podle hesla "prostě to uděláme".

Kde to „jako ahoj lidi“ jsme? V zemi, kde předseda vlády tahá za nitky svých ministrů a rozhoduje o jejich vůli a myšlení? Nebo to paní Dostálová opravdu dokázala vymyslet sama a vážně vypustila z úst takovou kravinu? Obě varianty jsou pro obyčejného člověka nepřijatelné a ministryně pro místní rozvoj by ve své funkci určitě neměla zůstávat. Možná ale jen vlastní rozum používat nesmí, nebo to neumí. Obě varianty jsou nebezpečné.

Necháš si to zase líbit, občane?

Paní ministryně ještě dodala, že Česko je připravené se proti zprávě bránit do posledního dechu. Takže zřejmě střet zájmů pana Babiše opravdu potvrzuje, jak se povídá v kuloárech. Protože proč jinak by se měl někdo bránit, pokud by se nepoukazovalo na jeho vinu, že? Jedním dechem je třeba dodat, že se nebude bránit naše republika, ale osoba Andreje Babiše. O tu jde, ne o Česko. I když, vlastně ano, protože zdejší lidé budou jeho průšvihy platit, jestli dojde na lámání chleba, jako že je to pravděpodobné.

Takže, český občane, jsi vážně tak tupý, že znovu kývneš na hru Andreje Babiše a jeho blízkých? Akceptuješ rétoriku populistů, kteří ignorují tvé zájmy ve jménu osobního prospěchu? Jsi opravdu tak neschopný sednout si k počítači a sám si zjistit dostupná data o Agrofertu, minulosti Andreje Babiše, zdrojích jeho majetku? Jsi tak hloupý, ano? Pokud si odpovíš kladně, Bůh ti pomáhej, nikdo jiný už to zřejmě nedokáže...