VÁŠ PŘÍBĚH: Jeho první dcera nás stojí spousty peněz, na druhou nic nezbývá

Toužíme po obyčejném štěstí, místo toho uvažujeme o rozvodu.
 

Dáša z Líbeznic se dostala do složité životní situace, která ji nutí uvažovat o rozvodu. A to přesto, že manžela miluje a mají společně sedmiletou dceru.

Začalo to krásně, měli jsme sami sebe a dítě.

"Můj příběh je zdánlivě jednoduchý. Zamilovala jsem se do muže, který už byl rozvedený a z prvního manželství měl dceru. Vypadalo to, že Pavel má situaci vypořádanou, nám to společně klapalo, a tak jsme měli svatbu a poté se nám narodila krásná dcera," vzpomíná Dáša, která nechce uvést své pravé jméno, protože žije v poměrně malé obci a bojí se, že ji někdo pozná.

Pavlově dceři Sabině z prvního manželství je už 20 let, což by byl normálně čas, kdy se děti staví na vlastní nohy. Sabině se ale velmi hodí alimenty, které od Pavla každý měsíc dostává, a tak osamostatnění odkládá. "V loňském školním roce nám předložila na každý půlrok potvrzení o studiu na jiné škole, podle našich informací do žádné ale nechodila. Přesto jsme na ni platili 3 900 korun, když jsem přišla o práci a žádali jsme snížení výživného. Místo toho jej ještě o 600 korun zvedli, protože vysokoškoláci mají vyšší náklady. Já to chápu, ale na naši společnou dceru už žádné prostředky nezbývají. Nemám však prostředky na to, abych běhala po soudech a platila právníky," povzdechne si Dáša.

Zažili jste příběh, o který se chcete podělit s ostatními? Napište nám na info@ctidoma.cz, předmět Příběh. Vybrané příběhy oceníme malým dárkem.

Než Dáša sežene novou práci, jsou závislí na Pavlově příjmu. Ten vydělává jen 18 tisíc měsíčně a z těchto peněz musí zaplatit vše. "Sabina oproti tomu disponuje svým vozem, jezdí taxíky, cestuje po světě a když je v republice, pracuje v baru, pravděpodobně na černo. My platíme hypotéku, máme sedmileté dítě a na její potřeby už bohužel nezbývá," popisuje nelehkou situaci Dáša.
 

Na teplé večeře častop nezbývají peníze.

Snížit výživné na děti však není jednoduché, a to přesto, že rodina je v těžké finanční situaci. Lze to pouze soudní cestou nebo dohodou se Sabinou, ta se však dohodnout odmítla. A obrátit se na soud se rodina bojí. "Už to je dva roky, co jí výživné zvýšili. Tehdy nám její matka, která vše řídí, řekla, že pokud budeme usilovat znovu o snížení, tak se postará, aby nám výživné opět zvýšili. Má dobré styky," myslí si Dáša.

A tak raději uvažuje, že se s manželem rozvedou. "Manželovi vyměří výživné na tu malou a půjde na ubytovnu. Potom mu naše úřady snad pomohou. Je to hnus, donutí nás rozbít fungující rodinu," říká se slzami v očích zoufalá žena.

Reverzní výživné je často nespravedlivé
"Bohužel se s tímto postojem setkávám čím dál tím častěji. Rodiče upozorňují na to, že nemají náklady pouze s výživným, ale platí i mnoho dalšího - styk s dětmi, náklady za právní zastoupení, odborné konzultace, znalecké posudky. To vše udělá velikou díru do rodinného rozpočtu," vysvětluje Veronika Mindlová z organizace Reverzní výživné. Když pak vedle těchto nákladů ještě vznikne doplatek na výživném ve výši několika desítek tisíc korun, rodinu to úplně finančně položí.

"Zletilé děti jsou financovány pouze jedním rodičem, proč by ale výživné po dovršení zletilosti neměli platit dítěti oba rodiče? Nebyla by pak výchova, cena peněz a motivace dítěte přes oba rodiče daleko účinnější?" táže se Mindlová, která se zároveň domnívá, že by to mělo vliv na studijní výsledky dětí a podporovalo by to motivaci obou rodičů na zletilého působit v dosahování studijních výsledků či v hledání si práce.