Nejdražší filmy v české historii: Všechny trumfne půlmiliardový Jan Žižka

Nejdražší film v naší historii je připravovaný film Jan Žižka za půl miliardy. Uvidíme jej až v příštím roce
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Když se točí film, létají miliony… Zprávy o nejdražších světových filmech, jejichž náklady se pohybovaly v řádech stovek milionů dolarů (za letošní Avengers: Endgame utratili tvůrci pěkných 356 milionů amerických dolarů), jsme mohli jen těžko minout. I u nás jde ale za film utratit půl miliardy.

Je pravdou, že kdybychom chtěli skutečně porovnávat náklady na filmy americké produkce, kde například právě jmenovaný Avengers: Endgame spotřeboval v přepočtu více než 2,3 miliardy korun, zůstává český filmový průmysl pořád jen chudým příbuzným. Přesto se i u nás najdou snímky, na jejichž divácký úspěch vsadili jejich tvůrci opravdu hodně. Ale abychom se bavili o konkrétních číslech prozatím nejdražších filmů české kinematografie, můžeme začít od pátého místa.

100 milionů za Zlatý podraz

Rovných 100 milionů korun stál loňský česko-slovenský film Zlatý podraz. Diváci se díky němu mohou ponořit do světa sportu a lásky, v němž se hlavní postavy potýkají s událostmi a jen těžko předvídatelnými změnami let 1938 - 1951. Režie se ujal Radim Špaček, jemuž se snímek podařilo podle diváckého hodnocení dostat přibližně do poloviny stupnice, na 58 %.

Animák vyšel na 167 milionů

Proč platit drahé herecké kapacity? Lepší bude natočit animovaný film - mohou si snad myslet jen lidé, kteří se o filmovou tvorbu nikdy nezajímali. Právě animovaný snímek Hurvínek a kouzelné muzeum totiž v současné době stojí na pomyslném bronzovém stupínku v soutěži o nejdražší film české historie.

Pohádka z roku 2017, která si v hodnocení ČSFD vysloužila 43 %, vypráví příběh loutek, které my dospělí důvěrně známe z vlastního dětství. Jejich příběh se ale posunul do současnosti, a tak tu nechybí ani počítačová hra. Obecně ale některé části příběhu jako oživlé loutky v muzeu a jeho záchrana mohou divákům připomínat námět o jedenáct let starší komedie Noc v muzeu.

Prozatím třetí místo - Anthropoid

Na natočení koprodukčního filmu Anthropoid (ČR, Velká Británie  a Francie) museli jeho tvůrci sehnat plných 170 milionů korun. Diváci jej mohli v premiéře vidět v roce 2016. Druhý nejdražší film v tomto seznamu se věnuje skutečnému příběhu druhé světové války, který všichni známe ze školy. Atentát na Heydricha a související okolnosti, ale i osobní příběhy jednotlivých aktérů… To všechno dokázali autoři filmu vykreslit působivým dojmem.

Známe i stříbrný snímek

230 milionů korun - to je cena za doposud druhý nejnákladnější filmový snímek v naší historii této tvorby.  Který film si vyžádal takové peníze? Za 230 milionů korun vznikl v koprodukci s britskými filmaři (již v roce 2001!) Tmavomodrý svět. A opět jde snímek, popisující události druhé světové války, chvíle statečnosti a hrdinství, lásky i obav o život a osudy bližních.

Příběh mladého letce, který se po okupaci rozhodl vstoupit do řad pilotů RAF, oslovil diváky napříč generacemi. Autorský tým Zdeňka a Jana Svěráků v rolích scenáristy a režiséra jako vždy dodržel svůj standard. Tentokrát při tvorbě filmu, který se dlouhá léta držel na špičce žebříčku těch nejnákladnějších. Vložené peníze ale určitě nebyly utraceny zbytečně. 

Bathory je zatím nejdražší již uvedený film

Celých 300 milionů stál podle oficiálních informací film Bathory, v němž režisér Juraj Jakubisko představuje příběh jedné z nejšílenějších vražedkyň historie, Alžběty Báthory, která si správu nad panstvím po dobu válečného angažmá svého muže a zvláště pak po jeho smrti vykládá velmi svérázně a její poddaní jsou jí vydáni napospas. Ačkoliv se ale jedná o opravdu drahý film, ve filmové databázi je (oproti 80 % pro Tmavomodrý svět) hodnocen 55 procenty. 

Historie se bude přepisovat za půl miliardy

Všechny žebříčky se ale budou již brzy přepisovat. Na rok 2020 je připravena premiéra filmu Jan Žižka režiséra Petra Jákla, kterýsi vyžádal ještě “o něco málo” více peněz. Jde přibližně o půl miliardy korun, a tak věřme, že se takové náklady skutečně odrazí v jeho kvalitě a diváci budou z kina odcházet opravdu uchváceni.

Klíčová slova: