Není skládka jako skládka. V Římě už vzniklo mnohatunové monumentální dílo

Nekonečná planina odpadků...
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Planeta odpadu. Všichni jsme zvyklí, že máme svoje popelnice, které pravidelně plníme vyhozenými věcmi, a tím je pro nás vše vyřešeno. Osud odpadu však končí na skládkách. Některé z nich jsou tak obrovské, že lze jen nevěřícně kroutit hlavou.

Rok co rok lidstvo vyprodukuje 1,3 miliardy tun odpadu. Nemusíte být ekologický aktivista, aby vás podobné číslo zarazilo. Budoucí odhad dokonce pracuje s dvojnásobným nárůstem! Naše planeta se tak pomalu proměňuje v jednu velkou skládku odpadu. Jaké největší z nich “fascinují” svým monumentálním rozsahem?

Česká republika v roce 2017 vyprodukovala 25,8 miliónů tun odpadu. Tendence posledních let ukazuje, že číslo stále roste.

Malagrotta, Řím, Itálie

Všechny cesty odpadků vedou do Říma. Největší skládka v Evropě se nachází ve Věčném městě. 5 až 6 tisíc tun odpadu denně vytváří další vrstvu v monumentálním díle, které je jistě velmi výživným domovem římských krys. Původně nelegální skládka se rozrostla do takové míry, že úřady musely její existenci oficiálně uznat.

Sudokwon, Jižní Korea

Kontinent Asie je vzhledem k počtu obyvatel nejpilnějším přispěvatelem do odpadkového systému. Pravděpodobně největší skládka na světě se nachází v Jižní Koreji. Ta s názvem Sudokwon totiž denně spolyká až 20 tisíc tun odpadu. Rychlými počty se dostaneme na částku převyšující šest miliónů tun odpadků ročně!

Olusosun, Lagos, Nigérie

Africký kontinent do celosvětové soutěže o největší odpadkovou skládku vysílá reprezentanta z Nigérie. Lagos je jedno z největších afrických měst, a tak se místní produkce vyhozeného odpadu nesmí zahanbit. Denně totiž skládka Olusosun pojme až 9 tisíc tun odpadu. Šokujícím faktem je, že nezanedbatelnou část vyhozených věcí tvoří nebezpečný elektronický odpad.

Puente Hills, Kalifornie

Opravdový kopec odpadků nelezneme ve Spojených státech amerických. Ještě aby ne! Američané nemají konkurenci v produkci odpadu za rok. Přes 600 tisíc tun denně a 700 kilogramů odpadků na osobu. Nechvalná čísla prozrazují, že skládka v Kalifornii je jen jedna z mnoha na americkém území.

Česká republika se pravidelně umisťuje na předních příčkách v třídění odpadu. Až 72 % z nás aktivně a poctivě třídí plasty, papír a sklo. 

Ostrov plastu, The Trash Isles

Tak trochu mimo běžnou kategorii odpadkových velikánů pluje Velká tichomořská odpadková skvrna. Skupina ochránců přírody v roce 2017 navrhla, aby plovoucí odpad blízko Havajských ostrovů byl samostatný stát. S rozlohou jako celé Španělsko se nelze ani divit.

Ďáblice, Praha

Největší skládka na našem území se nemůže rovnat se světovou konkurencí, ale přesto jsou její čísla velmi zajímavá. Přibližně 300 tun odpadků denně stačí na to, aby se skládka v Ďáblicích umístila na prvním místě největší koncentrace odpadků v České republice.