Za bolestmi zad se může skrývat dlouhodobý stres. Pomůže psycholog nebo fyzioterapeut?

Jaká je správná pomoc?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Bolí vás dlouhodobě záda a všechna vyšetření u lékařů máte v pořádku? Za bolestí může být i dlouhodobý stres, který ovlivňuje nejen naši psychiku, ale stojí za spoustou fyzických problémů. A jedním z častých jsou právě bolesti zad či hlavy, protože tělo a psychika jsou propojeny více, než se na první pohled zdá. Řešením je samozřejmě nejen změnit životní styl, přístup k životu, ale i správný pohyb a rehabilitace.

Stres působí zvýšenou aktivitu (napětí) ve svalech. Krátkodobě může být tento děj užitečný, dlouhodobě pak ale dochází k "únavovým bolestem" a v případě opravdu dlouhé doby může dojít ke změnám stavby a naše tělo tím odráží míru stresu či zátěže.  

Kromě bolesti zad si psychika hraje i s naší hlavou, a to i po fyzické stránce. "Bolesti hlavy mohou být nejrůznějšího původu a možná je vyvolává z velkého procenta stres, přesto z velké části může být zdrojem mechanický problém páteře, ale i mnoho dalších faktorů. Proto není od věci vyloučit právě mechanickou blokádu krku před jednoznačným označením stresové bolesti hlavy. Stres může zapříčinit změnu držení těla, tato změna může způsobit blokády a svalové napětí, které se stane zdrojem bolesti hlavy," říká PhDr. Kryštof Kuba, vrchní fyzioterapeut McKenzie kliniky.

Prevence je základ

Preventivní činnost je v zásadě častá změna pracovní i relaxační pozice. Ztuhlost pro nás není přirozená a pokud po mnoha hodinách v práci (vsedě, vestoje, při pomalé chůzi) přijdeme domů a jsme několik hodin na gauči nebo ohnutí na zahradě, pak nám tento „nepohyb či jednostranný pohyb“ začne tělo vracet.  

Správný pohyb
Zkušený odborník vybere jeden až dva pohyby, které můžete velmi snadno provádět během dne a tím vyrovnávat přiměřenou zátěž těla a samozřejmě se cítit lépe.

Následným dobrým řešením pro vyloučení mechanických příčin našich bolestí je vyšetření u zkušeného fyzioterapeuta či rehabilitačního lékaře. Z dlouhodobého preventivního pohledu je dobré pravidelně se hýbat. Pomáhá to našemu tělu po fyzické stránce a zároveň pohybem tvoříme v těle endorfiny, které zlepšují náladu a tím i snižují stres.

I děti mohou mít bolesti ze stresu

Známe případy, kde i děti mají bolesti hlavy a zad. Jejich věk stále klesá. To přisuzujeme ale spíše malé pohybové pestrosti u dětí. Speciální pojem pro určité bolesti zad dětí a mládeže je ve slovníku slavného fyzioterapeuta Robina McKenzieho – "Posturální syndrom". Nicméně i s bolestmi hlavy dětí se setkáváme ve vztahu ke stresu. Může to být obranná reakce na podněty z okolí dítěte.

Zahraniční studie se bolestmi hlavy a zad dětí zabývají a nejčastějším důvodem vzniku těchto obtíží je špatný sed nebo jiná dlouhodobá pozice dítěte. Nyní i ve vztahu k elektronickým přístrojům.

Psycholog vs. fyzioterapeut

"Je to velice důležitá spolupráce. Pokud u pacienta z pohledu fyzioterapeutických metod vyloučíme příčiny, které jsme schopni řešit, a navíc speciálními dotazníky zjistíme, že daný člověk může profitovat spíše z konzultace s psychologem než jinými odborníky z řad lékařů, tak je pro nás výhodné mít k ruce zkušeného klinického psychologa, který zná naše postupy a my známe jeho," dodává PhDr. Kryštof Kuba.

Klíčová slova: