Neřešíte běžnou bolest zad? Může vás to stát život a na věku přitom nezáleží, varují lékaři

Bolest zad může rozhodnout o našem životě i o jeho konci
 

Jestliže vás trápí “obyčejná” bolest zad, ostatně jako téměř všechny lidi v okolí, rozhodně není dobré nad takovým stavem mávnout rukou. Nové vědecké studie totiž mimo jiné uvádějí, že právě takové problémy mají spojitost se zvýšeným rizikem úmrtí u žen. 

Podle výzkumníků z bostonského lékařského centra se zvýšené riziko předčasného úmrtí, spojeného s bolestmi zad, týká v podstatě výhradně žen. Studie, zveřejněná v časopisu Journal od General Internal Medicine, pak také řeší otázku, zda může úspěšná léčba bolesti zad život naopak alespoň mírně prodloužit. Z jakých poznatků lékaři vycházeli? 

Bolest "za hranicí"

Je nutné zdůraznit, že byla sledována skupina lidí, které trápila bolest v takové intenzitě, že nebyli schopni cvičení nebo jiných větších tělesných aktivit. Byli tedy odsouzeni alespoň k časté nečinnosti a klidovému způsobu života. A taky se objevuje onen pověstný začarovaný kruh, protože k odhodlání bránit se bolesti a i přes její nepříjemné projevy se hýbat, potřebuje pomoc psychiky. Ta ale trpí neustálým bojem s fyzickou bolestí, a proto je oslabená. Psychicky slabý jedinec pak nemá sílu postavit se touze po klidu relativně bez bolesti - a tím začíná prohrávat a kruh se mění ve spirálu, z níž je jen velmi složitá možnost úniku. Právě snížená fyzická aktivita přitom následně vede k dalším a dalším zdravotním - často až život ohrožujícím problémům. 

Příčina mnoha dalších nemocí

O co konkrétně jde? Nedostatek pohybu způsobený nepříjemnými až úpornými bolestmi zad logicky vede k nadváze až obezitě a ta má dále vliv na možný vznik mnoha dalších chorob, z nichž je možné jmenovat například kardiovaskulární problémy. Mimo to vedou bolesti v zádech obecně k horší pohyblivosti a z té pro změnu plyne vyšší riziko úrazu, jako jsou zlomeniny. A znovu se točíme v kruhu, kdy zlomenina omezí dotyčného v pohybu, který by tolik potřeboval. 

Nesmíme nechat bolest vládnout

Lékaři, kteří se zmiňované studie zúčastnili, proto důrazně doporučují nezanedbávat jak prevenci bolesti zad v podobě častého zdravého pohybu, tak ale ani včasnou léčbu počínajících problémů. Nesmíme nechat bolest, aby nás ovládla a doslova převzala vládu nad naším životem. Spíše než medikamentózní léčbu ale odborníci z bostonského centra doporučují masáže nebo návštěvu chiropraktika a samozřejmě dostatek pohybu. To vše může účinně předejít nutnosti použití opiátů, které tělu rozhodně neprospívají. 

Věk tady nehraje roli

Na studii bostonských lékařů navázaly pak další výzkumy, při kterých bylo sledováno více než 80 000 pacientů. Výsledky ukázaly, že vyšší úmrtnost ve spojení se silnou bolestí zad se ukazuje převážně u žen, zatímco u mužů je rozdíl mizivý. Závěry výzkumu také ukazují, že se nejedná jen o problém starší generace, ale zvýšené riziko úmrtí se projevuje ve všech věkových skupinách. 

Hrdinství není rozumné

Co si můžeme z nové studie vzít k srdci? Hlavně zprávu, že není správné přemáhat se a nechat bolest dojít do takové síly, až získá nadvládu nad naším pohybem. Včasným zásahem si můžeme doslova zachránit život - a to už za to přece stojí.

Zdroj: Journal of General Internal Medicine, National Library of Medicine

KAM DÁL: Kouzelné bezinky mohou přivodit i velké zdravotní potíže. Lahodný likér ale neublíží