„Nesbírejte mláďata divokých zvířat,“ žádá Pražská zvířecí záchranka

Velké množství mláďat umělý odchov nepřežije, nebo jsou navždy odsouzená k životu v zajetí
 

Ačkoli se tento příspěvek bezprostředně netýká chovatelů domácích mazlíčků, mnoho z těch, kteří jsou milovníci všech zvířátek, možná neví, že přílišnou starostlivostí můžeme někdy uškodit.

Pražská zvířecí záchranka, kterou provozuje Český svaz ochránců přírody, přijímá v těchto dnech větší množství pacientů, než je běžné.

Může za to horké počasí, bouřky i nezodpovědnost lidí, kteří často zbytečně sbírají mláďata divokých zvířat, aniž by se před tím poradili s odborníky. Neuvědomují si však, že velké množství mláďat umělý odchov nepřežije, nebo jsou navždy odsouzená k životu v zajetí.

Buď uhynou, nebo musí žít v zajetí

Nálezci si často neuvědomují, že odebráním z přírody může dojít k jejich zabití. Nezřídka se i stává, že se po zavolání na dispečink zvířecí záchranky hádají s odborníky o tom, zda ptáče na místě nechávat. Argumentují při tom, že umělým odchovem má mládě větší šanci na přežití, protože mu nehrozí nebezpečí od predátorů či dopravy. Opak je však pravdou. Dokrmování mláďat je poměrně náročný proces a v relativně velkém množství se nepodaří. Mnoho lidmi odchovaných zvířat se navíc nikdy nemůže vrátit zpět do volné přírody, protože si dostatečně neosvojí instinkty vlastní jejich druhu.

Vždy volejte Pražskou zvířecí záchranku
 

Kromě nezodpovědnosti lidí je v těchto dnech velkým nepřítelem zvířat také počasí. Velmi horké dny vystřídaly silné bouřky, které shazovaly vyprahlá ptáčata ze svých hnízd. Neopeřená a často ještě slepá mláďata se pak nemají jak dostat zpět do hnízda ke svým rodičům. V takových případech je opět nejlepším způsobem, jak zvířatům pomoci, vytočit linku 774 155 185 Pražské zvířecí záchranky a řídit se radami odborníků.

 

Klíčová slova: