Plavky už pamatují ledacos: Jak vypadaly napříč historií a jaké jsou žhavé trendy dnes?

Plavky prošly v historii dlouhým vývojem
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Plavky, oděv určený ke koupání, který dnes již nechybí v šatníku nikoho z nás. Vývoj plavek je velmi pestrý a vyvíjí se každou sezonou. Pokud nahlédneme do historie plavek, tak zjistíme, že můžeme být vděční za dnešní svobodu a pestrý výběr tohoto kousku oblečení.

Zajímavé je, že dámské plavky se objevily až na konci osmnáctého století, do té doby se ženy koupaly v šatech. První plavky byly vlněné, což byl velmi nešťastně zvolený materiál, protože když se namočily, tak ztěžkly a nositelce zabraňovaly v pohybu. Plavání tedy bylo velmi náročné. Plavky vypadaly spíše jako takový koupací župan, ke kterému mnohdy ženy nosily i punčochy. A dovedete si vůbec představit, jak dlouho asi trvalo, než takové plavky uschly?

I plavky prošly pořádným vývojem 

V devatenáctém století se plavky ještě nedočkaly velkých změn, jen se zkrátily rukávy a nohavice.

Ve dvacátém století už ale začaly být plavky pohodlnější a ženám bylo umožněno odhalit více kůže než doposud. Plavky byly zkrácené, ale nesměly být kratší než 15 cm nad kolena, to dokonce bylo zákonem přikázáno a tehdejší policie chodila na plovárny ženy kontrolovat a měřit délku jejich plavek, jestli náhodou některá z nich nepohoršuje osazenstvo koupaliště obnaženýma nohama; pokud ano, hrozilo za tento přestupek dokonce i vězení.

Na fotografiích v galerii je patrné, že policisté tuto práci dělali rádi a s nadšením.

První bikiny jsou na světě

Ve 40. letech bylo například ve Španělsku, Portugalsku nebo Itálii zakázáno nosit tento typ plavek, nicméně po natočení filmu „A bůh stvořil ženu“, kde se Brigitte Bardotová ukázala ve dvojdílných plavkách, byl masivně zvýšený prodej bikin, a tak započala jejich historie.

"A bůh stvořil ženu“ - dramatický a zároveň romantický film byl natočen v roce 1956. Hlavní hrdinka, velmi krásná osmnáctiletá Juliette, kterou hrála Brigitte Bardotová, se stala sex symbolem tehdejší doby.

Druhy plavek

Jak již bylo zmíněno, na výběr máme nespočet druhů plavek, k nejoblíbenějším patří následující:
Klasické – košíčky připomínají klasickou podprsenku. Máme několik druhů jako zavazující se za krkem, na ramínka, korzetový střih, s push-up efektem, bez ramínek a podobně.
String bikiny - trojúhelníčkové
Tankiny – skládají se z košíčků a kalhotek, ale zahalují celé tělo, na první pohled vypadají jako jednodílné plavky, dnes jsou velmi oblíbené.
Jednodílné plavky – máme na výběr mnoho druhů, například sportovní, s odepínatelnými ramínky, s tenkými ramínky pro rovnoměrné opálení, se stahujícím efektem, push-up efektem a tak dále.

Jak plavky vybírat?

Pro výběr plavek je důležité, aby dobře padly. Vybrat správné plavky je pro ženy snad ještě těžší, než si koupit správnou podprsenku, kterou podle statistik vybírá 80 % žen špatně.

Tento úkol si zjednodušíme a povíme si pár základních pravidel, jak ve výběru nešlápnout vedle.
Většina z nás nemá postavu 90x60x90, ale to vůbec nevadí, pokud zvolíme správný střih, vzor, barvu, popřípadě plážové doplňky.

  • Důležité je při výběru velikosti volit pevnější plavky, protože ve vodě vždy povolí.
  • Vsaďte na plážové doplňky, například ideální je pareo, pro inspiraci vázání parea jsme vám přiložili fotografie v galerii.
Pareo – je to v podstatě velký šátek. Vytvoříte z něj šaty, sukni nebo jej můžete jen hodit přes ramena, pokud je máte spálená. Pareo se nezmačká, nenamočí a vždy ho můžete mít u sebe a cítit se šik.
  • Pro větší prsa volte takzvaný balkónový střih, který je rovný, opticky prsa zmenší.
  • Pro menší prsa volte plavky s výztuží, dnes již jsou plavkové vycpávky vyráběné ze speciálního materiálu, který nenasákne vodou.
  • Stydíte se za své boky? Volte kalhotky se sukýnkou, které se dají stáhnout, takže když půjdete do vody, tak z nich můžete udělat kraťasy.
  • Upozorněte na vaše přednosti výrazným vzorováním a schovejte nedostatky tmavšími odstíny.
  • Svislé proužky zeštíhlují, vodorovné rozšiřují.
  • Choďte nakupovat do obchodu se spodním prádlem a plavkami, kde je vyškolený personál - v případě potřeby vám poradí s výběrem velikosti.