Podle čeho vybrat novou sekačku na trávník?

Čím se sekačky liší, jak vybírat?
 

Sekačky jsou důležitou výbavou každého zahrádkáře, který obhospodařuje větší či menší travnaté plochy. Jak se ale vyznat při výběru toho správného zahradního pomocníka? Sekaček existuje poměrně hodně druhů. Poradíme vám, jak vybrat tu správnou.

Sekačky dle pohonu

Jestliže bychom měli začít od úplného počátku, odpíchneme se od pohonné jednotky sekačky. Tedy hlavního hnacího ústrojí, které má na svědomí nejenom samotný proces sekání, ale také případný pojezd zahradního stroje.

Benzínové sekačky jsou vybaveny motorem, tudíž nevyžadují žádné připojení na elektrickou síť. V tom spočívá jedna z jejich hlavních výhod. Lepší mobilita a do určité míry i výkon, který si poradí s daleko náročnějším terénem. Podle modelu nachází své primární užití v podstatě na jakkoliv velkém pozemku, ideálně do cca 1 800 m2, pak už se vyplatí uvažovat o zahradním traktůrku. 

Náš tip: Chcete při nákupu ušetřit? Poradíme vám. Prohlédněte si kupónový portál Vašekupony.cz a použijte některý ze skvělých slevových kupónů a kódů, které zde čekají jen na vás. Například takové Mall slevy nebo Alza Black Friday se vždy vyplatí.

Elektrické sekačky fungují pouze s přívodem elektrické energie, tudíž musíte počítat s připojením napájecího kabelu. Ten může některým lidem při sekání vadit a zároveň hrozí v případě nepozornosti i riziko přeseknutí. Jejich výhody však spočívají v nižší hmotnosti a snazší manipulaci. Tyto zahradní sekačky jsou vhodné spíše pro plochy do 700 m2

Akumulátorové sekačky jsou odnoží elektrických sekaček. Jejich hlavní pohonnou jednotkou je totiž akumulátor, který je třeba pravidelně nabíjet. Díky omezené kapacitě akumulátorových článků jsou tyto sekačky vhodné spíše pro plochy maximálně okolo 400 m2

Ruční sekačky fungují tak, že je musíte tlačit před sebou. Vzhledem k tomu, že pro jejich provoz je zapotřebí nutná dávka lidské síly, hodí se spíše k udržování malých zahradních ploch.

Typ sekačky

  • Od pohonu je to jen malý krůček k typu sekačky, respektive k provedení žacího ústrojí. Laicky řečeno, jakým způsobem sekačka seče váš trávník. 
  • Rotační sekačky jsou pravděpodobně nejrozšířenější. V šasi sekačky je umístěn horizontálně uložený nůž. Prostřednictvím pohonné jednotky dochází k jeho rotaci. 
  • Bubnové sekačky jsou určené pro sekání vysoké, například luční trávy nebo málo udržovaných pozemků. 
  • Vřetenové sekačky se používají k dokonalé úpravě trávníku. 
  • Lištové sekačky nachází primární užití na rovném terénu, kde je třeba posekat velkou plochu vysoké trávy.
  • Strunové sekačky (někdy se jim také říká vyžínače) jsou ruční nástroje, které se hodí pro hůře dostupná místa nebo jemné dočišťování okolo plotu nebo okrasných rostlin. 
  • Robotické sekačky jsou vybaveny řídicí jednotkou a jsou schopny udržovat posekaný trávník bez vašeho přičinění.
Klíčová slova: