Jak na vánoční nákupy s dětmi

Vysvětlete dětem, že Ježíšek musí jejich hračky sehnat a že na to má jenom omezené množství času
Zobrazit fotogalerii (3)
  |  Komerční sdělení

Předvánoční návštěvy obchodů a obchodních center jsou pro mnohé z nás noční můrou. Ještě o něco horší to je pro rodiče, kteří s sebou musí vzít své ratolesti. Jednak je návštěva neúměrně delší a jednak se často i hodně prodraží.

Děti s perfektní znalostí hraček z televizních reklam běhají od jednoho regálu k druhému a přesvědčují rodiče o tom, že tuhle panenku nebo tenhle náklaďák prostě musí mít! Nezbývá, než se je pokusit přesvědčit o tom, ať si napíší Ježíškovi a že když budou hodné, Ježíšek jim vytouženou hračku přinese.

Napište Ježíškovi

Když uspějete a dítko se uklidní, čeká na vás další past v podobě dopisu. Jistě, o jednotlivé položky se můžete rozdělit s příbuznými, nicméně je pravděpodobné, že vánoční nákupy vám udělají pořádný průvan v peněžence. Protože, ruku na srdce, nikdo z nás nechce vidět to zklamání v dětských očích, když pod stromečkem nenajdou to, co si přály.

Velkému zklamání se dá předejít, když budete dětem trpělivě všechno vysvětlovat. Například jim vysvětlete, že Ježíšek musí jejich hračky sehnat a že na to má jenom omezené množství času, protože musí podělit všechny děti. Než dopis společně zabalíte a dáte za okno, proberte s dětmi, co ze seznamu si přejí nejvíc. Tím se později řiďte při nákupech.

Když děti chtějí Ježíškovi pomáhat

Starší děti, které už na Ježíška nevěří, budou chtít nakoupit dárky pro příbuzné a kamarády. Od 8 let mohou mít k účtu i vlastní kartu, je to tedy ideální doba pro to, aby si vyzkoušely placení kartou v obchodech i to, jak si ohlídat vlastní výdaje. Během nakupování mohou přímo v mobilní aplikaci sledovat, jak se peníze na účtu hýbou. Na druhou stranu je v tom i skryté nebezpečí. Především pro menší děti, které nejsou zvyklé na takové množství plateb. Snadno se jim může stát, že utratí víc, než chtěly, a pak jsou z toho smutné. Je tedy potřeba, abyste jim vše trpělivě vysvětlili.

Pokud se chystají na vánoční nákupy poprvé, proberte to s nimi a pomozte jim vytvořit si rozpočet na dárky. Ať si rozmyslí, pro koho chtějí dárky nakupovat, a společně pak stanovte částku, kterou mohou do nákupů investovat.

Od toho se bude odvíjet také částka, kterou utratí za každý dárek. Budou tak mít přehled o utracených penězích a hlavně se nestane, že by děti po koupení jednoho dárku neměly na další. výdajích budete mít prostřednictvím internetového bankovnictví přehled i vy, můžete tedy na jejich nákupy na dálku dohlížet.

Díky tomu, že uvidíte pohyby na účtu, budete také vědět, kolik peněz má dítě k dispozici. Předvánoční nákupy můžete využít k tomu, abyste dětem ukázali, že když budou celý rok správně hospodařit a hlídat si výdaje, zbyde jim dost peněz na to, aby mohly příbuzným a kamarádům koupit vánoční dárek.

Uvidíte, že když budete s dětmi komunikovat a vše jim vysvětlíte, ušetříte si spoustu nervů. Vaše společné výpravy do obchodních center pak budou určitě mnohem klidnější nejen v předvánočním čase, ale i jindy v roce.