Recepty plné vitamínů: Sezona ředkviček a jarní cibulky právě začala

Grilované brambory se slaninou, jarní cibulkou a bylinkovým dipem
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Na jaře se v obchodech začíná objevovat čerstvá lokální zelenina. Hlavní sezona teď začíná mimo jiné také ředkvičkám, které mnozí pro jejich štiplavou chuť milují, zatímco druzí je nesnáší. Pravdou však je, že mají blahodárný vliv na celé naše zažívání, jelikož ničí viry, bakterie a plísně. A hlavní sezonu má samozřejmě i jarní cibulka. Podívejme se na pár skvělých receptů, které pohladí vaše chuťové pohárky.

Pokud se vám chuť ředkviček příliš nelíbí, ale nechcete si nechat ujít jejich pozitivní vliv, můžete je vyzkoušet v receptech, které je zjemní. Například v pomazánkách, salátech, ale také je vhodné je přidat do krémových polévek.

Ředkvičky jsou vynikající také při očistě střev a celého trávicího ústrojí, jelikož ničí škodlivé bakterie, viry a plísně. Kromě toho také napomáhají ředit hleny, což ocení nejen marodi, ale také kuřáci. Ředkvičky obsahují vitamín C, B1, B2 a B6, betakaroten, železo, vápník, síru, draslík, hořčík, fosfor a další prospěšné látky.

  • Lehký bramborový salát s kapary, ředkvičkami a koprem

Ingredience:
800 g uvařených brambor,
3 uvařená vejce,
100 g kapar v nálevu,
1 svazek ředkviček,
200 ml bílého jogurtu,
1 lžíce dijonské hořčice,
kopr,
sůl,
pepř.

Postup: Oloupejte brambory, nakrájejte je na kousky a vložte do mísy. Kapary přeceďte od nálevu a přidejte k bramborám do mísy. Ředkvičky nakrájejte na slabé plátky a přidejte do mísy. Vše osolte a opepřete dle chuti, přidejte jogurt, hořčici a na kostičky nakrájená vejce. Důkladně promíchejte a podávejte ozdobené nasekaným koprem.

  • Rýžové nudle s krevetami, ředkvičkami, okurkou a koriandrem

Ingredience:
100 g oloupaných a vařených krevet,
200 g rýžových nudlí,
1/2 salátové okurky,
6 ředkviček,
1 červená cibule,
sůl,
pepř,
olivový olej,
citronová šťáva,
koriandr.

Postup: Rýžové nudle uvařte dle návodu, sceďte a propláchněte studenou vodou. Na pánvičce rozpalte olivový olej a orestujte krevety dorůžova. Krevety promíchejte s nudlemi ve velké míse. Poté přidejte nakrájené ředkvičky, cibuli a okurku. Dle chuti osolte, opepřete a dochuťte citrónovou šťávou. Důkladně promíchejte. Naservírované porce na závěr ozdobte čerstvým koriandrem.

Jarní cibulka plná vitamínů

Přestože jarní cibulku v obchodech najdeme po celý rok, je právě teď v té nejlepší kvalitě, v jaké si ji lze dopřát. Její chuť je jemnější a sladší než u klasické žluté cibule, a proto je pro mnoho lidí chutnější. To se hodí obzvláště teď, ve virovém období, jelikož je opravdu bohatá na vitamíny.

Obsahuje vitamín C a také vitamíny skupiny B. Díky obsahu kyseliny listrové je také vhodná pro budoucí maminky. Z minerálů v jarní cibulce najdete například jód, draslík, hořčík, železo a vápník. Nejlépe je konzumovat cibulku syrovou nebo jen mírně povařenou ve vodě, aby si uchovala veškeré vitamíny a minerály. Výborná je zejména do pomazánek.

Cibulku je vhodné skladovat v suchu a temnu, aby nepřišla o prospěšné látky. V ledničce vám vydrží minimálně týden, ale před konzumací je zapotřebí otrhat oschlé části. Cibulku lze uchovávat také ve vázičce s vodou, nezapomínejte ale vodu pravidelně měnit.

  • Vajíčková pomazánka s jarní cibulkou

Ingredience:
5 kusů vajec,
2 ks nakládané okurky,
350 ml majonézy,
jarní cibulka,
sůl,
pepř,
toustový chléb.

Postup: Vejce uvaříme natvrdo a necháme je vychladnou. Studená vejce oloupeme a přes krájecí mřížku na vajíčka naporcujeme na kostičky do mísy.  Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku, okurky a majonézu. Vše dobře promícháme. Ochutíme solí a pepřem. Hotovou vaječnou pomazánku podáváme s toustovým chlebem.

  • Grilované brambory se slaninou, jarní cibulkou a bylinkovým dipem

Ingredience:
500 g brambor typu A,
250 g anglické slaniny vcelku,
4 jarní cibulky,
4 stroužky česneku,
rozmarýn,
100 ml extra panenského olivového oleje,
100 g bílého smetanového jogurtu,
100 g zakysané smetany,
pažitka,
petrželka,
1 citron,
sůl,
pepř.

Postup: Očištěné a omyté brambory i se slupkou nakrájíme na měsíčky. Do grilovacího tácku k nim přidáme nakrájenou slaninu, jarní cibulku, česnek a snítky rozmarýnu. Zakapeme polovinou olivového oleje a dochutíme solí a pepřem. Grilujeme dozlatova, nejlépe přiklopené, asi 25 minut podle velikosti brambor. Průběžně obracíme.

Dip: Smícháme jogurt, smetanu, nasekanou pažitku, petrželku, šťávu a kůru z citronu. Dip dochutíme zbývajícím olivovým olejem, solí a pepřem. Podáváme s grilovanými bramborami.

KAM DÁL: Cytologie bohužel nestačí: Rakovina děložního čípku se nevyhýbá ani ženám v monogamním vztahu.