Ředkvičky: Léčivá bomba, která udělá z vašich dětí malé zahradníky

Ředkvičky, nenápadná zelenina s velkými účinky na naše zdraví
Zobrazit fotogalerii (4)
24.03.2017 - 12:00   |  

Ředkvičky pocházejí z Japonska, ale znaly je už naše prababičky. Jejich pěstování je snadné a zvládnou je i děti. Ředkvičky jsou zdravé, obsahují kromě vody i fosfor, železo, draslík, sodík, hořčík vápník, sirné silice, selen, kyselinu listovou a vitamíny C a B. Udělejte z dětí malé zahradníky, nebudete litovat.

Ředkvičky dobře rostou v každé normální nepřehnojené zahradní půdě, bez problémů si je může vypěstovat i každé malé dítě. Tak proč toho nevyužít. Děti jsou přirozeně zvídavé, a tak vysévání, zalévání a po krátké době i sklizeň jim může zahradničení hodně přiblížit.

Malé zahradníky pěstování ředkví baví

Kostrbaté řádky vytvořené dětskou ručkou a případná nerovnoměrnost hloubky výsevu ředkvičkám nevadí. Pokud je děti budou alespoň občas zalévat, porostou ředkvičky doslova jako z vody a po příjezdu na chatu nebo chalupu, případně na balkonech a v truhlících u okna mohou sklízet své vlastní výpěstky. Věřte, že z toho budou mít velkou radost.

Má to i další výhody. Vlastnoručně vypěstovaná zelenina jim bude chutnat víc než kupovaná, navíc se nemusíte bát případného zdraví škodlivého přehnojení. Hodně důležité je i to, když děti zjistí, že samy dokážou něco vypěstovat. Patřičné ocenění jejich snahy jim určitrě dodá správné sebevědomí a chuť do další práce.

Drobná zelenina s velkými zdravotními účinky

Tato nenáročná zelenina je k nezaplacení, přitom je však levná a snadno dostupná. Ředkvičky působí v těle antibakteriálně, mají mimořádné množství vitaminů, minerálů, kyseliny listové a selenu. Za pozitivním účinkem ředkviček na naše zdraví stojí velký obsah vitamínů B a C, které zlepšují obranyschopnost organizmu. Kyselina listová má zase vliv na správné dělení buněk a krvetvorbu, podílí se na dobrém stavu nervové soustavy včetně emočního zdraví.

Díky draslíku podporují činnost srdce, vápník je důležitý pro správný růst a pevnost kostí a karotenu (zlepšuje zrakové schopnosti). Ředkvičky vylepšují peristaltiku střev, působí proti vzniku ledvinových a žlučových kamenů, uvolňují hleny při katarech horních cest dýchacích a značně snižují cholesterol v krvi.

Je prokázán jejich pozitivní účinek při redukčních dietách, obsahují totiž jen velmi málo tuku. V ředkvičkách byly objeveny i látky působící proti rakovině. Konzumace této zeleniny posiluje nervy, snižuje cholesterol, uvolňuje hleny při kašli a působí proti nadýmání, na onemocnění žlučníku i průdušek.

Výsev do volné půdy 

Od dubna můžete vysívat rovnou na záhony a sklízet po celou sezonu až do prvních mrazíků. V pařeništi a skleníku už uvolněte místo pro jiné, náročnější teplomilné rostliny. Sklizené ředkvičky využijte v salátech, zeleninových oblohách a pomazánkách. V suchém období zalévejte pravidelně menšími dávkami vody. Právě s nepravidelným příjmem vody souvisí praskání bulviček, které se rozvíjí například při deštích po delší době sucha. Pravidelná zálivka zabraňuje napadení ředkviček dřepčíkem, jenž v suchém období poškozuje listy okusem. 

Ředkvičky jsou na půdní poměry nenáročné, stačí jim lehčí záhřevné půdy, dostatečně zásobené živinami. Před výsevem je žádoucí provést prokypření a přidat kompost, který půdu zlehčuje a díky vysokému obsahu užitečných mikroorganismů pomáhá k jejímu zahřívání. 

Pamatujte: Čím rychleji ředkvičky rostou, tím jsou šťavnatější. Před sklizní je vydatně zalijeme, jsou pak křehčí.

 

Recept na brokolicový salát s ředkvičkami

1 brokolice,1 svazek ředkviček,1 cibule, šťáva z jednoho citronu, 2 lžíce slunečnicového oleje, špetka mletého pepře, sůl 

Brokolici opláchněte, rozeberte na růžičky a nechte chvíli máčet v osolené vodě, abyste se zbavili případného hmyzu. Potom dejte do hrnce trochu vody a v páře uvařte brokolici do poloměkka – trvá to asi deset minut.

V misce smíchejte olej s citronovou šťávou, špetkou pepře a soli a vmíchejte do poloměkka uvařenou brokolici. Nechte vychladnout a mezitím si oloupanou cibuli a omyté, kořínků a listů zbavené ředkvičky nakrájejte na tenká kolečka. Vše promíchejte, nechte chvíli v chladničce a podávejte.