Kam o víkendu? Do Milovic, narodilo se tam první mládě zubra

V rezervaci žije osm dospělých zubrů
 

Velký úspěch hlásí z Přírodní rezervace Milovice. V bývalém vojenském prostoru se narodilo vůbec první mládě zubra a podařilo se tak rozmnožit chov ohrožených zvířat. Po divokých koních a praturech je to další vzácný přírůstek. Na pastvinách nedaleko Benátek nad Jizerou se totiž teprve před nedávnem podařilo založit chov.

Narození zvířecího miminka je o to cennější, že jde vlastně o světový unikát. Milovická rezervace je vůbec první, kde se podařilo rozmnožit všechny tři druhy původních velkých kopytníků Evropy. "Zvířatům se u nás daří a tohle je další důkaz," pochaloval si Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Na nový přírůstek upozornilo podivné chování stáda koní. Byli najednou ve střehu a stále se upřeně dívali na jedno místo. "Tam jsme pak zpozorovali zubří samici s mládětem,“ popsal radostnou událost ředitel Správy městských lesů Benátky nad Jizerou Karel Bendl. Podle něj jsou matka i mládě v naprostém pořádku. 

Pro nadcházející víkend jde tak o ideální tip na výlet. I když je zubří stádo poněkud neklidnější a vůdčí samec mnohem ostražitější, mládě se dá bez problémů pozorovat. A kdo ví, třeba si zubry ochočíte tak, jak se to povedlo s kachnami v Chyňavě.