Geniální nápad přišel z Odoleny Vody, senioři se radují

Seniorka se vydala na kriminální dráhu!
 

Senioři jsou v dnešním světě médií a byrokracie často ztraceni. Někteří proto doslova živoří z minima, nikoho o nic nežádají, protože ani netuší, že by mohli. Na úřad si totiž už třeba ani nezvládnou dojít. Geniálně jednoduchý a užitečný nápad, co s tím, teď hlásí Odolena Voda.

V obci populace zestárla, a tak jsou senioři nejpočetnější skupinou ve městě. Proto se radnice rozhodla udělat něco i pro ně a pomoci jim v oblastech a záležitostech, se kterými si nevědí rady.

"Senioři mají problém s orientací v síti sociálních služeb. Někteří nevědí, kam se mají obrátit v případě pomoci s určitým problémem," vysvětluje referentka správního obvodu městského úřadu Eva Švejcarová. Cílem projektu je poskytnutí pomoci a informací pro případné nasměrování na instituce.

"V případě, že se klient nemůže dostavit na městský úřadtak tam za ním dojedeme a vyhodnotíme s ním situaci přímo u něj doma," popisuje výhody a praktické dopady projektu Švejcarová. Bezpochyby se tak úřady pro seniory stanou přívětivějším místem. Zjistí potřebné informace a zajistí si výhody, na které mají právo. 

Projekt je zatím na začátku, proto probíhá jen rozdávání dotazníků a informačních letáčků. Přesto už jsou na něj velmi pozitivní reference. "To budu ráda, když mi pomůžou s těma papírama. Moje dcera má další dítě a teď už sem tak často nezajde. A já bych potřebovala pomoct. Jenže od koho? Možná bych dostala i příšpevek na pečovatelku, jenže nevím, co je k tomu potřeba," stěžuje si  osmasedmdesátiletá Milada Navrátilová.

Skvělou zprávou je i finanční náročnost projektu. Přestože jde o velmi užitečnou službu, náklady zahrnují v postatě tisk a dojíždění za klienty, celkem okolo 6 tisíc korun měsíčně.